Przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie tortownicy wyłóż biszkopty.

Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i ostudź.

Do szklanki wlej około 100 ml zimnej wody. Dodaj żelatynę, zamieszaj i poczekaj, aż napęcznieje. Wstaw do mikrofalówki i zacznij podgrzewać, ale nie dopuść do wrzenia. Rozpuść żelatynę, by stała się klarowna. Ostudź.

Jogurt wymieszaj z aromatem oraz erytrytolem. Zblenduj i zobacz, czy jest odpowiednio słodka. W razie potrzeby - dodaj więcej erytrytolu.

Do jogurtu wlej zimną i klarowną żelatynę, ponownie zblenduj.

Masę jogurtową wlej na biszkopty.

Obrane banany pokrój w plastry i wyłóż na wierzch ciasta.

Wlej tężejącą galaretkę na owoce.

Odstaw ciasto do stężenia.

Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Koszt przygotowania dania
23.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
178 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
46

Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dietetycznym cieście z bananami i galaretką

Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką bez dodatku cukru nie musisz się obawiać. Ciasto jest niskokaloryczne, ma niską zawartość tłuszczu, a także niski indeks glikemiczny. Poza tym jest bardzo dobre i słodkie. To prosty przepis, a w dodatku bardzo szybki. Złożony z kilku produktów. Tego ciasta nie musisz się obawiać. Zobacz, jak zrobić ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia, doskonałe w diecie redukcyjnej.

Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką to doskonała alternatywa na pyszne, szybkie ciasto na zimno. Składa się z biszkoptów, masy jogurtowej o cytrynowej nucie, ozdobione bananami i polane galaretką. Przepis na ciasto z bananami i galaretką można podać nawet osobie, która przestrzega zasad diety z niskim indeksem glikemicznym, nawet pomimo obecności banana (którego wiele osób – niepotrzebnie – eliminuje ze swojej diety). Jak zrobisz ciasto z bananami i galaretką, będzie on dobrym, prostym przepisem na zaspokojenie chęci na słodki smak.

Szybki i prosty przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką będzie super dla każdego członka rodziny. Jest pyszne, a dodatkowo przygotowując je, dbasz o zdrowie. Jak zrobić ciasto z bananami i galaretką na zimno? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. By było łatwiej wyłożyć papier na boki, warto, posmarować je tłuszczem. Papier łatwiej będzie się trzymał. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty*. Galaretkę rozpuść dobrze w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Przygotuj żelatynę: wlej zimną wodę do szklanki i wsyp żelatynę. Zamieszaj i odstaw na chwilę. Powinna napęcznieć. Wstaw żelatynę do mikrofalówki i podgrzej. Ma być bardzo ciepła, ale nie może wrzeć, ponieważ straci właściwości żelujące. Dokładnie mieszaj i ostudź. Do jogurtu dodaj aromat i erytrytol – zblenduj. Spróbuj, czy w smaku jest odpowiednio słodka. Gdy żelatyna będzie zimna – dodaj ją do jogurtu i znowu zblenduj. Jogurt wylej na biszkopty. Bardzo dokładnie zabezpiecz brzegi, by galaretka nie miała szansy dostać się na dno. Obierz banany, pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą** galaretką. Ciasto z bananami i galaretką powinno się chłodzić przez kilka godzin.

*Przepis na ciasto z bananami i galaretką w wersji dietetycznej najlepiej jest zrobić z użyciem biszkoptów bez dodatku cukru. Dodatkowo bardzo dobre będzie wykorzystanie biszkoptów pełnoziarnistych.

**Galaretka, przed wylaniem na owoce, musi być tężejąca. Pod żadnym pozorem nie może mieć płynnej konsystencji, ponieważ popłynie na dno.

Wartości odżywcze dietetycznego ciasta z bananami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
85.20 kcal
178.92 kcal
Białko
5.56 g
11.67 g

Węglowodany w dietetycznym cieście z bananami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
21.71 g
45.58 g
Węglowodany przyswajalne
21.23 g
44.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
1.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
0.28 g
0.60 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.36 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.08 g
0.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.08 g
Cholesterol
5.35 mg
11.24 mg

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
79.42 mg
166.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego ciasta z bananami i galaretką 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznym cieście z bananami i galaretką

Lista alergenów dla dietetycznego ciasta z bananami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania dietetycznego ciasta z bananami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
70 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Jogurt naturalny
1200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 7
12.00
Za 1200 ml
Żelatyna
16 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Galaretka
77 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Banan
300 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Erytrytol
60 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Erytrytol
60 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
60.10
Jak oceniasz przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób