Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
- Biszkopty - (bez cukru) (70 g)
- Jogurt naturalny (1200 ml)
- Żelatyna (16 g)
- Galaretka - (bez cukru) (77 g)
- Banan (300 g)
- Erytrytol (120 g)
Przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie tortownicy wyłóż biszkopty.
Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i ostudź.
Do szklanki wlej około 100 ml zimnej wody. Dodaj żelatynę, zamieszaj i poczekaj, aż napęcznieje. Wstaw do mikrofalówki i zacznij podgrzewać, ale nie dopuść do wrzenia. Rozpuść żelatynę, by stała się klarowna. Ostudź.
Jogurt wymieszaj z aromatem oraz erytrytolem. Zblenduj i zobacz, czy jest odpowiednio słodka. W razie potrzeby - dodaj więcej erytrytolu.
Do jogurtu wlej zimną i klarowną żelatynę, ponownie zblenduj.
Masę jogurtową wlej na biszkopty.
Obrane banany pokrój w plastry i wyłóż na wierzch ciasta.
Wlej tężejącą galaretkę na owoce.
Odstaw ciasto do stężenia.
Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta z bananami i galaretką
Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką bez dodatku cukru nie musisz się obawiać. Ciasto jest niskokaloryczne, ma niską zawartość tłuszczu, a także niski indeks glikemiczny. Poza tym jest bardzo dobre i słodkie. To prosty przepis, a w dodatku bardzo szybki. Złożony z kilku produktów. Tego ciasta nie musisz się obawiać. Zobacz, jak zrobić ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia, doskonałe w diecie redukcyjnej.
Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką to doskonała alternatywa na pyszne, szybkie ciasto na zimno. Składa się z biszkoptów, masy jogurtowej o cytrynowej nucie, ozdobione bananami i polane galaretką. Przepis na ciasto z bananami i galaretką można podać nawet osobie, która przestrzega zasad diety z niskim indeksem glikemicznym, nawet pomimo obecności banana (którego wiele osób – niepotrzebnie – eliminuje ze swojej diety). Jak zrobisz ciasto z bananami i galaretką, będzie on dobrym, prostym przepisem na zaspokojenie chęci na słodki smak.
Szybki i prosty przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką będzie super dla każdego członka rodziny. Jest pyszne, a dodatkowo przygotowując je, dbasz o zdrowie. Jak zrobić ciasto z bananami i galaretką na zimno? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. By było łatwiej wyłożyć papier na boki, warto, posmarować je tłuszczem. Papier łatwiej będzie się trzymał. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty*. Galaretkę rozpuść dobrze w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Przygotuj żelatynę: wlej zimną wodę do szklanki i wsyp żelatynę. Zamieszaj i odstaw na chwilę. Powinna napęcznieć. Wstaw żelatynę do mikrofalówki i podgrzej. Ma być bardzo ciepła, ale nie może wrzeć, ponieważ straci właściwości żelujące. Dokładnie mieszaj i ostudź. Do jogurtu dodaj aromat i erytrytol – zblenduj. Spróbuj, czy w smaku jest odpowiednio słodka. Gdy żelatyna będzie zimna – dodaj ją do jogurtu i znowu zblenduj. Jogurt wylej na biszkopty. Bardzo dokładnie zabezpiecz brzegi, by galaretka nie miała szansy dostać się na dno. Obierz banany, pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą** galaretką. Ciasto z bananami i galaretką powinno się chłodzić przez kilka godzin.
*Przepis na ciasto z bananami i galaretką w wersji dietetycznej najlepiej jest zrobić z użyciem biszkoptów bez dodatku cukru. Dodatkowo bardzo dobre będzie wykorzystanie biszkoptów pełnoziarnistych.
**Galaretka, przed wylaniem na owoce, musi być tężejąca. Pod żadnym pozorem nie może mieć płynnej konsystencji, ponieważ popłynie na dno.
Alergeny w dietetycznym cieście z bananami i galaretką
Lista alergenów dla dietetycznego ciasta z bananami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze dietetycznego ciasta z bananami i galaretką
Deser jest dietetyczny. Nie ma zbyt wysokiej kaloryczności. Ma niską zawartość tłuszczu. Jest także zrobiony bez dodatku cukru.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.