Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką

Opublikowano: 12.01.2022 r., 12:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowy deser bananowy z galaretką
Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką bez dodatku cukru nie musisz się obawiać.
Przygotowanie 25 min
178 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty - (bez cukru) (70 g)
  • Jogurt naturalny (1200 ml)
  • Żelatyna (16 g)
  • Galaretka - (bez cukru) (77 g)
  • Banan (300 g)
  • Erytrytol (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie tortownicy wyłóż biszkopty.

Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i ostudź.

Do szklanki wlej około 100 ml zimnej wody. Dodaj żelatynę, zamieszaj i poczekaj, aż napęcznieje. Wstaw do mikrofalówki i zacznij podgrzewać, ale nie dopuść do wrzenia. Rozpuść żelatynę, by stała się klarowna. Ostudź.

Jogurt wymieszaj z aromatem oraz erytrytolem. Zblenduj i zobacz, czy jest odpowiednio słodka. W razie potrzeby - dodaj więcej erytrytolu.

Do jogurtu wlej zimną i klarowną żelatynę, ponownie zblenduj.

Masę jogurtową wlej na biszkopty.

Obrane banany pokrój w plastry i wyłóż na wierzch ciasta.

Wlej tężejącą galaretkę na owoce.

Odstaw ciasto do stężenia.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta z bananami i galaretką

Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką bez dodatku cukru nie musisz się obawiać. Ciasto jest niskokaloryczne, ma niską zawartość tłuszczu, a także niski indeks glikemiczny. Poza tym jest bardzo dobre i słodkie. To prosty przepis, a w dodatku bardzo szybki. Złożony z kilku produktów. Tego ciasta nie musisz się obawiać. Zobacz, jak zrobić ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia, doskonałe w diecie redukcyjnej.

Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką to doskonała alternatywa na pyszne, szybkie ciasto na zimno. Składa się z biszkoptów, masy jogurtowej o cytrynowej nucie, ozdobione bananami i polane galaretką. Przepis na ciasto z bananami i galaretką można podać nawet osobie, która przestrzega zasad diety z niskim indeksem glikemicznym, nawet pomimo obecności banana (którego wiele osób – niepotrzebnie – eliminuje ze swojej diety). Jak zrobisz ciasto z bananami i galaretką, będzie on dobrym, prostym przepisem na zaspokojenie chęci na słodki smak.

Szybki i prosty przepis na dietetyczne ciasto z bananami i galaretką będzie super dla każdego członka rodziny. Jest pyszne, a dodatkowo przygotowując je, dbasz o zdrowie. Jak zrobić ciasto z bananami i galaretką na zimno? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. By było łatwiej wyłożyć papier na boki, warto, posmarować je tłuszczem. Papier łatwiej będzie się trzymał. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty*. Galaretkę rozpuść dobrze w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Przygotuj żelatynę: wlej zimną wodę do szklanki i wsyp żelatynę. Zamieszaj i odstaw na chwilę. Powinna napęcznieć. Wstaw żelatynę do mikrofalówki i podgrzej. Ma być bardzo ciepła, ale nie może wrzeć, ponieważ straci właściwości żelujące. Dokładnie mieszaj i ostudź. Do jogurtu dodaj aromat i erytrytol – zblenduj. Spróbuj, czy w smaku jest odpowiednio słodka. Gdy żelatyna będzie zimna – dodaj ją do jogurtu i znowu zblenduj. Jogurt wylej na biszkopty. Bardzo dokładnie zabezpiecz brzegi, by galaretka nie miała szansy dostać się na dno. Obierz banany, pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą** galaretką. Ciasto z bananami i galaretką powinno się chłodzić przez kilka godzin.

*Przepis na ciasto z bananami i galaretką w wersji dietetycznej najlepiej jest zrobić z użyciem biszkoptów bez dodatku cukru. Dodatkowo bardzo dobre będzie wykorzystanie biszkoptów pełnoziarnistych.

**Galaretka, przed wylaniem na owoce, musi być tężejąca. Pod żadnym pozorem nie może mieć płynnej konsystencji, ponieważ popłynie na dno.

Alergeny w dietetycznym cieście z bananami i galaretką

Lista alergenów dla dietetycznego ciasta z bananami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze dietetycznego ciasta z bananami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Deser jest dietetyczny. Nie ma zbyt wysokiej kaloryczności. Ma niską zawartość tłuszczu. Jest także zrobiony bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
85.20
178.92
Białko (g)
5.56
11.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
21.71
45.58
Węglowodany przyswajalne (g)
21.23
44.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.08
Cholesterol (mg)
5.35
11.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
79.42
166.78
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego ciasta z bananami i galaretką 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznego ciasta z bananami i galaretką

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
70 g
(bez cukru)
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Jogurt naturalny
1200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 7
12.00
Za 1200 ml
Żelatyna
16 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 16 g
Galaretka
77 g
(bez cukru)
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Banan
300 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Erytrytol
120 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Koszt składników
42.10