Dietetyczne ciasto marchewkowe

Opublikowano: 04.04.2021 r., 12:48 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe ciasto marchewkowe serwowane
Dietetyczne ciasto marchewkowe
Dietetyczne ciasto marchewkowe, pełne smaku i aromatu, wilgotne i puszyste. Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i płatkami owsianymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
130 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Płatki owsiane - szklanka (160 g)
  • Marchewka - 4-5 dużych marchwi (400 g)
  • Jabłko - 4 duże (600 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (56 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
  • Rodzynki - garść (30 g)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona - łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny - łyżeczka (3 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe krok po kroku

Marchew obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Jaja przełóż do miski i ubij na puszystą, jasną pianę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj olej i miksuj jeszcze minutę.

Do masy jajecznej dodaj płatki owsiane, startą marchew, pokrojone jabłka, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.

Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Proste, szybkie i zdrowe ciasto marchewkowe z orzechami, z jabłkami, z bakaliami. Można je wręcz nazwać marchewką szarlotką. Zamiast mąki pszennej w cieście wykorzystane są płatki owsiane, dzięki czemu jest lżejsze i pełne wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dietetyczne ciasto marchewkowe będzie wspaniałe z orzechami, dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.

Przepis na niskokaloryczne ciasto, które w jednym kawałku dostarcza około 170 kcal, jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Będzie on zdrowym i sycącym podwieczorkiem na diecie, będzie również zdrową, słodką przekąska dla dzieci. Placek marchewkowy fit możesz wykonać w formie do pieczenia babki, z polewą sprawdzi się idealnie jako babka świąteczna, na przykład wielkanocna.

Alergeny w dietetycznym ciastem marchewkowym

Lista alergenów dla dietetycznego ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze dietetycznego ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
145.25
130.72
Białko (g)
4.10
3.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
20.47
18.42
Węglowodany przyswajalne (g)
17.40
15.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
2.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
6.18
5.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
4.84
4.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki owsiane, jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.39
47.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
237.55
213.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy), rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.54
20.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.07
18.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2131.70
1918.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
58.57
52.71
Potas (mg)
235.72
212.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.38
35.44
Fosfor (mg)
115.03
103.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.55
24.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
0.89
Cynk (mg)
0.76
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego ciasta marchewkowego 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dietetycznego ciasta marchewkowego

Koszt składników
60.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
160 g
szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Marchewka
400 g
4-5 dużych marchwi
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Jabłko
600 g
4 duże
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
56 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.46
Za 56 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Rodzynki
30 g
garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sok z cytryny
3 ml
łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Koszt składników
60.10