Dietetyczne ciasto marchewkowe
- Płatki owsiane - szklanka (160 g)
- Marchewka - 4-5 dużych marchwi (400 g)
- Jabłko - 4 duże (600 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (56 g)
- Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
- Rodzynki - garść (30 g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny - łyżeczka (3 ml)
Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe krok po kroku
Marchew obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Jaja przełóż do miski i ubij na puszystą, jasną pianę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj olej i miksuj jeszcze minutę.
Do masy jajecznej dodaj płatki owsiane, startą marchew, pokrojone jabłka, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta marchewkowego
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.
Proste, szybkie i zdrowe ciasto marchewkowe z orzechami, z jabłkami, z bakaliami. Można je wręcz nazwać marchewką szarlotką. Zamiast mąki pszennej w cieście wykorzystane są płatki owsiane, dzięki czemu jest lżejsze i pełne wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dietetyczne ciasto marchewkowe będzie wspaniałe z orzechami, dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.
Przepis na niskokaloryczne ciasto, które w jednym kawałku dostarcza około 170 kcal, jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Będzie on zdrowym i sycącym podwieczorkiem na diecie, będzie również zdrową, słodką przekąska dla dzieci. Placek marchewkowy fit możesz wykonać w formie do pieczenia babki, z polewą sprawdzi się idealnie jako babka świąteczna, na przykład wielkanocna.
Alergeny w dietetycznym ciastem marchewkowym
Lista alergenów dla dietetycznego ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze dietetycznego ciasta marchewkowego
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.