Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
- Mąka żytnia typ 2000 - 4 szklanki (480 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (115 ml)
- Cukier - 1 szklanka (140 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (8 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Śliwki (450 g)
- Masło (35 g)
- Cukier puder (35 g)
Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika krok po kroku
Składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną do piernika (15 g) oraz mąkę (420 g) wymieszaj ze sobą.
Jajka, jogurt, olej i cukier wymieszaj rózgą w drugiej misce do połączenia składników.
Do mąki z proszkiem i sodą dodaj wymieszany jogurt z jajkami, cukrem oraz olejem. Wymieszaj całość powoli łyżką.
Wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki przekrój na pół, wypestkuj. Ułóż na cieście skórką do dołu.
Zrób kruszonkę z masła, cukru pudru oraz 60 g mąki.
Posyp kruszonką po wierzchu ciasta i lekko wciśnij ją w masę.
Piecz ciasto aż patyczek będzie suchy (około 50 minut).
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat dietetycznego ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto śliwowe na jogurcie greckim o obniżonej zawartości tłuszczu. Placek zawiera dużą ilość korzystnego dla zdrowia błonnika. By ciasto było jeszcze bardziej FIT zamiast cukru użyj erytrytolu, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Kruszonka z nutą piernikową pasuje idealnie do śliwek. Kruszonka sprawi, że placek nabierze pysznego charakteru. Deser będzie jeszcze bardziej dietetyczny w momencie, gdy mąkę pszenną zastąpisz mąką pełnoziarnistą o typie minimum 1850.
Alergeny w dietetycznym cieście jogurtowym ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Lista alergenów dla dietetycznego ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Masło
Wartości odżywcze dietetycznego ciasta jogurtowego ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.