Dietetyczne brownie z musem truskawkowym
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Jajko (4 szt.)
- Erytrytol (140 g)
- Kakao 16% (proszek) (60 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Truskawki (300 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (500 ml)
- Galaretka - 2 opakowania, bez dodatku cukru (90 g)
- Fasola czerwona - odcedzona (400 g)
Przepis na dietetyczne brownie z musem truskawkowym krok po kroku
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozpuść galaretkę zgodnie z instrukcją, ale dodaj połowę mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Warto użyć galaretki bez cukru. Odstaw by ostygła.
Fasolę odcedź z zalewy i bardzo dokładnie ją wypłucz. Jeśli tego nie zrobisz ciasto może nie wyjść.
Banana obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do blendera. Do banana dodaj kakao, erytrytol (70 g), olej, fasolę, jajka, 2 łyżki cynamonu i tyle samo przyprawy do piernika, łyżkę proszku do pieczenia. Zblenduj długo masę aż będzie idealnie gładka bez jakichkolwiek grudek. Może to potrwać nawet 4-6 minut.
Powstałą masę wylej do blaszki i ładnie wyrównaj. Wstaw do pieczenia. Piecz około 60 minut - do suchego patyczka.
Kolej na mus. Jogurt zblenduj razem z 70 g erytrytolu, aromatem waniliowym oraz umytymi truskawkami. Dodaj do tego rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę. Może nie być stężona, ale ważne by była zimna. Zmiksuj bardzo dokładnie by powstała gładka masa.
Gdy ciasto będzie upieczone ostudź je całkowicie. Musi być bardzo zimne. Na takie zimne ciasto wyłóż mus jogurtowo-truskawkowy.
Włóż ciasto do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie
Więcej informacji na temat dietetycznego brownie z musem truskawkowym
Myślisz że na diecie nie można jeść ciast? To ogromny błąd. Przygotuj takie szybkie, dietetyczne brownie z jogurtowym musem truskawkowym bez dodatku cukru i mąki. Jest to świetna alternatywa dla klasycznego brownie. Ma niższą wartość energetyczną i indeks glikemiczny.
Ciasto to jest zrobione z fasoli czerwonej konserwowej. To może być zaskoczenie, ale jest naprawdę pyszne w smaku. Ciasto będzie idealne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Pyszne ciasto w połączeniu z musem truskawkowym z jogurtem jest czymś naprawdę wyśmienitym. Smakuje jak klasyczne brownie. Nie poczujesz, że jest zrobione z fasoli czerwonej.
Masa jogurtowa z musem truskawkowym to jest także dobra propozycja na masę do tortu. Taka masa do tortu będzie świetna jeżeli ograniczasz spożycie cukru białego.
Alergeny w dietetycznym brownie z musem truskawkowym
Lista alergenów dla dietetycznego brownie z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze dietetycznego brownie z musem truskawkowym
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.