Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, brązowy ryż, czerwona papryka, mleko kokosowe i przecier pomidorowy bez soli to kluczowe elementy tej dietetycznej zupy meksykańskiej. Wyobraź sobie aromat cebuli i czosnku połączony z kremowym mlekiem kokosowym i delikatnym kurczakiem, wszystko w jednym garnku pełnym smaku i zdrowia.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Ryż brązowy - 100 g
- Bulion drobiowy - 300 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Fasola konserwowa - 180 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 125 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir świeży, curry, szczypiorek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Na początku ugotuj ryż al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zagotuj również bulion albo wodę.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę oraz pieczarki w plastry. Usmaż na oleju przez 5 minut.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami 10 minut.
- Dodaj do mięsa i warzyw fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, gorący bulion lub wodę oraz mleczko kokosowe. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj około 25 minut.
- Do gotowej zupy dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.
- Nałóż zupę do miseczki i ozdób szczypiorkiem.