Przepis na dewolaje z piekarnika krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 1000 g
- Ser żółty 150 g
- Masło 50 g ćwierć kostki
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Jajko 1 szt.
- Mleko 3,2% 100 ml niepełne pół szklanki
- Płatki kukurydziane słodzone 200 g
Mięso piersi kurczaka podziel na porcje.
Rozbij tłuczkiem mięso.
Dopraw solą i pieprzem.
Ser żółty pokrój w słupki.
Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki.
Mięso posmaruj masłem i umieść na jego środku kawałek sera.
Zwiń w rulon i owiń w folię spożywczą.
Formuj w foli rulon.
W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę.
Zanurzaj dewolaje w cieśnie.
Panieruj w pokruszonych płatkach.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Dewolaje z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o dewolajach z piekarnika
Dewolaje z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone dewolaje są delikatniejsze i zawierają mniej kalorii od tradycyjnych. Najlepsze pieczone dewolaje sprawdzą się podane podczas bardziej uroczystych okazji. Przepis na dewolaje z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ser żółty, masło, natka pietruszki, czosnek, mąka pszenna, jajko, mleko, płatki kukurydziane, sól, pieprz.
Jak zrobić dewolaje z piekarnika? Mięso piersi kurczaka podziel na porcje. Rozbij tłuczkiem mięso. Dopraw solą i pieprzem. Ser żółty pokrój w słupki. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki. Mięso posmaruj masłem i umieść na jego środku kawałek sera. Zwiń w rulon i owiń w folię spożywczą. Formuj w foli rulon. W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę. Zanurzaj dewolaje w cieśnie. Panieruj w pokruszonych płatkach. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując: wiesz już, ile piec dewolaje wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Najlepsze dewolaje sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Smaczne dewolaje można podawać z różnymi dodatkami. Dewolaje są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień.
Wartości odżywcze dewolajów z piekarnika
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w dewolajach z piekarnika
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na dewolaje z piekarnika
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na dewolaje z piekarnika
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dewolajach z piekarnika
Lista alergenów dla dewolajów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Płatki kukurydziane słodzone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko