Dewolaje z pieczarkami i serem
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Pieczarki (150 g)
- Ser żółty (60 g)
- Czosnek (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Bułka tarta (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
Przepis na dewolaje z pieczarkami i serem krok po kroku
Filety podziel na mniejsze kotlety. Każdy lekko rozbij tłuczkiem ,obsyp solą i pieprzem z każdej strony.
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na plasterki. Usmaż na łyżce oleju, aż odparuje płyn. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na każdy kotlet połóż kawałek sera i porcję pieczarek. Zwiń dobrze, obtocz w mące, następnie umocz w rozmąconym jajku i obtocz w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub we frytkownicy.
Na końcu przykryj pokrywką na parę minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat dewolajów z pieczarkami i serem
Dewolaje z pieczarkami i serem to doskonała opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym prosta do przygotowania.
Przepis na dewolaje z pieczarkami i serem to doskonała opcja na obiad w niedzielę. Są pyszne, a przy tym bardzo odżywcze. Dewolaj to kotlet tradycyjnie przygotowywany z mięsa drobiowego z dodatkami. Najprostsza wersja to ta tylko z dodatkiem masła ziołowego, które wypływa po przekrojeniu mięsa. Jednak zwykle sięga się po różne wariacje na temat tego przepisu. Można dewolaja podać z serem, czy szynką, a także szpinakiem. Jednym z niezwykle popularnych jest ten z pieczarkami. Wersja z przepisu jest niezwykle prosta i niezbyt czasochłonna. Jeśli lubisz mięso z kurczaka i chcesz nieco poeksperymentować, sięgnij po tę recepturę. Pieczarki i ser idealnie łączą się z delikatną piersią, nadając jej charakteru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dewolaje z pieczarkami i serem, by były smaczne, a przy tym dobre dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Najlepsze są w połączeniu z frytkami lub ziemniakami. Z tej receptury dowiesz się jak usmażyć je w najprostszy sposób. Dewolaje najlepiej jest przygotowywać z mięsa drobiowego. Zwykle sięga się po pierś z kurczaka. To dobry wybór, gdyż to mięso jest niezwykle delikatne, a także łatwo dostępne. Wiele osób wybiera je ze względu na smak, ale warto rozważyć jego wykorzystanie w kuchni głównie ze względu na dobry wpływ na zdrowie. Jeśli nie możemy sobie wyobrazić obiadu bez mięsa najlepiej sięgnąć po mięso, które nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, a także jest bogate w witaminy i minerały. Pierś z kurczaka taka właśnie jest. Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk. W mięsie kurczaka znajduje się wiele niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Niezbędne do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego.
Alergeny w dewolajach z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla dewolajów z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze dewolajów z pieczarkami i serem
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(223g)
Węglowodany
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy
(223g)
Składniki mineralne
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.