Dewolaj z kurczaka

Opublikowano: 17.07.2022 r., 21:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowany kotlet serowy z kurczaka
Dewolaj z kurczaka
Dewolaj z kurczaka to danie, które towarzyszy na większości imprez rodzinnych i nie tylko. Jest to świetny pomysł na danie obiadowe w Twoim domu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
233 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser gouda - kawałek (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Ogórek kiszony - 4 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dewolaj z kurczaka krok po kroku

Piersi z kurczaka przekrój na pół i delikatnie rozbij.

Paprykę, ogórki i ser pokrój w słupki.

Ułóż warzywa i ser wzdłuż piersi z kurczaka, dodaj kawałek masła i zawiń w rulon.

Jajka rozbij w misce i roztrzep za pomocą widelca.

Obtocz dewolaj w jajku i bułce tartej.

Usmaż dewolaj na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na dewolaj z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,3% osób

Więcej informacji na temat dewolaja z kurczaka

Dewolaj z kurczaka to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i uroczystości. Wcale nie ma się co dziwić, ponieważ jest to bardzo pyszne i pożywne danie.

Dlatego dzisiaj koniecznie poznaj mój przepis na dewolaje z kurczaka, do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: piersi z kurczaka, jajka, bułka tarta, ser, masło, olej rzepakowy oraz warzywa, ja postawiłam na paprykę i ogórka kiszonego.

W moim przypadku mięso to piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

W moim przepisie użyłam bułki tartej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić dewolaje z kurczaka?

W pierwszej kolejności przekrój piersi z kurczaka na pół i delikatnie rozbij.

Warzywa i ser pokrój w słupki, ułóż je na samym środku mięsa, dodaj odrobinę masła i zawiń w rulon.

Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dopraw je do smaku i zanurz je. Następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym

Nasze najlepsze dewolaje z masłem na obiad są gotowe i smaczne.

Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj dewolaje, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Alergeny w dewolaju z kurczaka

Lista alergenów dla dewolaja z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze dewolaja z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Usmażone mięso odłóż na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
194.51
233.41
Białko (g)
12.51
15.02
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.61
Brak danych dla: jajko, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
8.91
10.69
Węglowodany przyswajalne (g)
7.94
9.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.93
14.31
Tłuszcze nasycone (g)
5.67
6.81
Tłuszcze nienasycone (g)
6.26
7.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
5.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
1.95
Cholesterol (mg)
89.31
107.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
92.08
110.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.43
24.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.41
Witamina E (mg)
0.71
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.10
78.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.12
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.78
35.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
275.98
331.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
424.89
509.87
Potas (mg)
173.96
208.75
Wapń (mg)
139.47
167.37
Fosfor (mg)
186.60
223.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.69
23.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.16
Cynk (mg)
1.14
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolaja z kurczaka 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dewolaja z kurczaka

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser gouda
200 g
kawałek
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Ogórek kiszony
200 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
55.70