Devolay ze szpinakiem

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawa Devolay ze szpinakiem
Devolay ze szpinakiem
Przepis na devolaye ze szpinakiem to super pomysł na obiad. Devolay ze szpinakiem i serem podany np. z ziemniaczanymi talarkami na pewno wszystkim zasmakuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
349 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Ser gouda - w kostce (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, wykałaczki

Przepis na devolay ze szpinakiem krok po kroku

Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem.

Mięso dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kilka sekund.

Na patelnię dodaj mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.

W międzyczasie żółty ser pokrój w paski.

Na każdym kawałku mięsa ułóż część podsmażonego szpinak, kawałek sera i zwiń najpierw dłuższe boki delikatnie do środka, a następnie od krótszego boku w rulon. Dla pewności możesz spiąć mięso wykałaczką.

Zwinięte mięso panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż devolaye z każdej strony na złoty kolor.

Jeśli wykorzystasz wykałaczki, pamiętaj usunąć je przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na devolay ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat devolay ze szpinakiem

Przepis na devolaye ze szpinakiem to super pomysł na obiad. Devolay ze szpinakiem i serem podany np. z ziemniaczanymi talarkami na pewno wszystkim zasmakuje.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić devolaye ze szpinakiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis.

Najpierw piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem. Mięso dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kilka sekund. Na patelnię dodaj mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje. W międzyczasie żółty ser pokrój w paski. Na każdym kawałku mięsa ułóż część podsmażonego szpinak, kawałek sera i zwiń najpierw dłuższe boki delikatnie do środka, a następnie od krótszego boku w rulon. Dla pewności możesz spiąć mięso wykałaczką. Zwinięte mięso panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.

Jeśli wiesz już, jak się robi devolaye z mrożonym szpinakiem, to przeczytaj również jak te pyszne kotlety są bogate w wartości odżywcze.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego.

Koniecznie sam się przekonaj, że te devolaye są najlepsze.

Alergeny w devolay ze szpinakiem

Lista alergenów dla devolay ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Wartości odżywcze devolay ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
174.90
349.81
Białko (g)
15.92
31.83
Fenyloalanina (mg)
0.62
1.24
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.05
18.10
Węglowodany przyswajalne (g)
8.19
16.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.18
16.36
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
10.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
6.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
4.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.09
186.18
Brak danych dla: szpinak mrożony, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
185.63
371.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.33
2.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.09
122.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.26
0.51
Niacyna (mg)
4.89
9.78
Foliany (µg (mcg))
55.63
111.27
Beta karoten (µg (mcg))
1496.05
2992.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
177.23
354.47
Potas (mg)
263.44
526.89
Wapń (mg)
122.42
244.84
Fosfor (mg)
198.22
396.43
Magnez (mg)
36.56
73.12
Żelazo (mg)
1.34
2.69
Cynk (mg)
1.11
2.22
Miedź (mg)
0.08
0.17
Mangan (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny devolay ze szpinakiem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania devolay ze szpinakiem

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ser gouda
100 g
w kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
44.00