Devolay ze szpinakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Ser gouda - w kostce (100 g)
Przepis na devolay ze szpinakiem krok po kroku
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem.
Mięso dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kilka sekund.
Na patelnię dodaj mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
W międzyczasie żółty ser pokrój w paski.
Na każdym kawałku mięsa ułóż część podsmażonego szpinak, kawałek sera i zwiń najpierw dłuższe boki delikatnie do środka, a następnie od krótszego boku w rulon. Dla pewności możesz spiąć mięso wykałaczką.
Zwinięte mięso panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż devolaye z każdej strony na złoty kolor.
Jeśli wykorzystasz wykałaczki, pamiętaj usunąć je przed podaniem.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat devolay ze szpinakiem
Przepis na devolaye ze szpinakiem to super pomysł na obiad. Devolay ze szpinakiem i serem podany np. z ziemniaczanymi talarkami na pewno wszystkim zasmakuje.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić devolaye ze szpinakiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis.
Najpierw piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem. Mięso dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kilka sekund. Na patelnię dodaj mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje. W międzyczasie żółty ser pokrój w paski. Na każdym kawałku mięsa ułóż część podsmażonego szpinak, kawałek sera i zwiń najpierw dłuższe boki delikatnie do środka, a następnie od krótszego boku w rulon. Dla pewności możesz spiąć mięso wykałaczką. Zwinięte mięso panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor.
Jeśli wiesz już, jak się robi devolaye z mrożonym szpinakiem, to przeczytaj również jak te pyszne kotlety są bogate w wartości odżywcze.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego.
Koniecznie sam się przekonaj, że te devolaye są najlepsze.
Alergeny w devolay ze szpinakiem
Lista alergenów dla devolay ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
Wartości odżywcze devolay ze szpinakiem
. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.