Devolay ze schabu z serem

Opublikowano: 03.01.2022 r., 14:19 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy devolay z roztopionym serem
Devolay ze schabu z serem
Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką pietruszki i z masłem to coś dobrego dla każdego.
Przygotowanie 10 min
Czas smażenia 15 min
905 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Masło (70 g)
  • Ser gouda (70 g)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
  • Bułka tarta - do obtoczenia (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, tłuczek do mięsa, łyżka cedzakowa, głęboki talerz

Przepis na devolay ze schabu z serem krok po kroku

W głębokim garnku zacznij rozgrzewać olej.

Schab pokrój na cienkie plastry. Rozbij tłuczkiem i przypraw solą oraz pieprzem.

Jajko rozbij widelcem razem z solą w głębszym talerzu. Bułkę wsyp do miski.

Na środku kotleta wyłóż kawałek masła, kawałek sera oraz trochę natki.

Zwiń mięso, tworząc roladkę.

Obtocz kotleta w jajku, a następnie bułce.

Według uznania można zrobić podwójną panierkę.

Na gorący olej wrzuć gotowe kotlety i smaż je przez około 10-15 minut, aż będą złociste.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na devolay ze schabu z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat devolaya ze schabu z serem

Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką pietruszki i z masłem to coś dobrego dla każdego. Pyszny, maślany aromat, ciągnący ser oraz smak natki pietruszki – połączenie znakomite. Wszystko to w smacznej, chrupiącej panierce. Nadziewane kotlety są dobre na różne okazje. Nie ważne, czy potrzebujesz dodatku do obiadu, dania głównego w święta czy na imprezie. Przepis na devolaye ze schabu to klasyk, który zawsze się sprawdzi. Zobacz, jak zrobić devolaye ze schabu.

Devolay ze schabu to potrawa z kuchni ukraińskiej. To pyszne mięso zwinięte w rulon, nadziane nadzieniem. Oryginalny devolay jest nadziany samym masłem i natką pietruszki. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Można do środka dodawać, co tylko się zechce. W tym przepisie na devolaye ze schabu, do środka kotleta dodaje się masło, ser żółty oraz natkę pietruszki. Roladki ze schabu są dodatkowo zapanierowane w jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Jak zrobisz devolaye ze schabu, najlepszym dodatkiem do nich są frytki lub ziemniaki. Do przepisu na devolaye ze schabu świetnie pasuje surówka lub warzywa gotowane. Tym prostym przepisem dostarczysz dużą ilość kilokalorii. Kotlety są smażone na bardzo dużej ilości tłuszczu, a także są dodatkowo wzbogacone o masło, ser i panierkę. To znacząco wpływa na wzrost kaloryczności devolaya, więc warto na to zwrócić uwagę.

Devolay ze schabu z masłem oraz z serem jest gwarancją udanej potrawy. To prosty przepis na otrzymanie czegoś smacznego. Jak zrobić devolaye ze schabu? Mięso wieprzowe, najlepiej schab, umyj i pokrój w plastry. Najlepiej na grubość około 1,5 centymetra. Rozbij tłuczkiem mięso, a następnie posyp z obu stron solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku, a także przygotuj składniki panierki. Do jajka dodaj sól i rozbełtaj widelcem. Bułkę wsyp do miski. Ser pokrój w dosyć spore słupki, tak samo masło. Na środek kotleta wyłóż słupek z sera, a także słupek z masła. Posyp też natką pietruszki. Zwiń mięso w rulon. Jeżeli mięso jest dobrze rozbite, o wiele lepiej się zawinie. W razie potrzeby możesz zabezpieczyć kotlety wykałaczkami albo sznurkiem. Devolaye ze schabu obtocz w jajku i bułce. Możesz zrobić podwójną panierkę, według uznania. Kotlety smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Wystarczy około 10 minut. Przepis na devolaye ze schabu jest gotowy do podania. Oto znakomity przepis na dobre i pyszne kotlety. Można z powodzeniem serwować je na obiad, przygotować na imprezę lub na święta.

Alergeny w devolayu ze schabu z serem

Lista alergenów dla devolaya ze schabu z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze devolaya ze schabu z serem

na 100g gotowej potrawy

Devolay jest wysokokaloryczny. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu, ponieważ jest to potrawa smażona na głębokim oleju.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
441.66
905.40
Białko (g)
12.51
25.65
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.03
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
5.18
10.61
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
9.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
40.97
83.99
Tłuszcze nasycone (g)
8.90
18.25
Tłuszcze nienasycone (g)
32.07
65.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
23.18
47.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.89
18.22
Cholesterol (mg)
88.97
182.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
75.91
155.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.83
Witamina E (mg)
0.39
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.95
153.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.60
7.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.06
28.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.53
23.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
141.33
289.73
Potas (mg)
184.56
378.35
Wapń (mg)
71.03
145.61
Fosfor (mg)
160.42
328.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.57
33.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.50
Cynk (mg)
1.12
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny devolaya ze schabu z serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania devolaya ze schabu z serem

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Bułka tarta
70 g
do obtoczenia
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
43.00