Devolay ze schabu z serem
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Masło (70 g)
- Ser gouda (70 g)
- Olej rzepakowy (300 ml)
- Bułka tarta - do obtoczenia (70 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na devolay ze schabu z serem krok po kroku
W głębokim garnku zacznij rozgrzewać olej.
Schab pokrój na cienkie plastry. Rozbij tłuczkiem i przypraw solą oraz pieprzem.
Jajko rozbij widelcem razem z solą w głębszym talerzu. Bułkę wsyp do miski.
Na środku kotleta wyłóż kawałek masła, kawałek sera oraz trochę natki.
Zwiń mięso, tworząc roladkę.
Obtocz kotleta w jajku, a następnie bułce.
Według uznania można zrobić podwójną panierkę.
Na gorący olej wrzuć gotowe kotlety i smaż je przez około 10-15 minut, aż będą złociste.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Schab pieczony
- Schab w sosie
- Schabowe w sosie
- Schab ze śliwkami
- Schabowy ze śliwką
- Schabowy ze śliwkami
- Kaszanka
- Schab ze śliwką pieczony
- Rolada ze schabu
- Kotlety schabowe
- Schab pieczony w rękawie
- Schab duszony
- Roladki ze schabu
- Schab w sosie własnym
- Schab po cygańsku
- Schab z piekarnika
- Schab pieczony w piekarniku
- Schab gotowany
- Dania ze schabu
Więcej informacji na temat devolaya ze schabu z serem
Prosty przepis na coś pysznego na święta, na imprezę, lub po prostu na obiad? Devolay ze schabu z serem, natką pietruszki i z masłem to coś dobrego dla każdego. Pyszny, maślany aromat, ciągnący ser oraz smak natki pietruszki – połączenie znakomite. Wszystko to w smacznej, chrupiącej panierce. Nadziewane kotlety są dobre na różne okazje. Nie ważne, czy potrzebujesz dodatku do obiadu, dania głównego w święta czy na imprezie. Przepis na devolaye ze schabu to klasyk, który zawsze się sprawdzi. Zobacz, jak zrobić devolaye ze schabu.
Devolay ze schabu to potrawa z kuchni ukraińskiej. To pyszne mięso zwinięte w rulon, nadziane nadzieniem. Oryginalny devolay jest nadziany samym masłem i natką pietruszki. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Można do środka dodawać, co tylko się zechce. W tym przepisie na devolaye ze schabu, do środka kotleta dodaje się masło, ser żółty oraz natkę pietruszki. Roladki ze schabu są dodatkowo zapanierowane w jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Jak zrobisz devolaye ze schabu, najlepszym dodatkiem do nich są frytki lub ziemniaki. Do przepisu na devolaye ze schabu świetnie pasuje surówka lub warzywa gotowane. Tym prostym przepisem dostarczysz dużą ilość kilokalorii. Kotlety są smażone na bardzo dużej ilości tłuszczu, a także są dodatkowo wzbogacone o masło, ser i panierkę. To znacząco wpływa na wzrost kaloryczności devolaya, więc warto na to zwrócić uwagę.
Devolay ze schabu z masłem oraz z serem jest gwarancją udanej potrawy. To prosty przepis na otrzymanie czegoś smacznego. Jak zrobić devolaye ze schabu? Mięso wieprzowe, najlepiej schab, umyj i pokrój w plastry. Najlepiej na grubość około 1,5 centymetra. Rozbij tłuczkiem mięso, a następnie posyp z obu stron solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku, a także przygotuj składniki panierki. Do jajka dodaj sól i rozbełtaj widelcem. Bułkę wsyp do miski. Ser pokrój w dosyć spore słupki, tak samo masło. Na środek kotleta wyłóż słupek z sera, a także słupek z masła. Posyp też natką pietruszki. Zwiń mięso w rulon. Jeżeli mięso jest dobrze rozbite, o wiele lepiej się zawinie. W razie potrzeby możesz zabezpieczyć kotlety wykałaczkami albo sznurkiem. Devolaye ze schabu obtocz w jajku i bułce. Możesz zrobić podwójną panierkę, według uznania. Kotlety smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Wystarczy około 10 minut. Przepis na devolaye ze schabu jest gotowy do podania. Oto znakomity przepis na dobre i pyszne kotlety. Można z powodzeniem serwować je na obiad, przygotować na imprezę lub na święta.
Alergeny w devolayu ze schabu z serem
Lista alergenów dla devolaya ze schabu z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze devolaya ze schabu z serem
Devolay jest wysokokaloryczny. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu, ponieważ jest to potrawa smażona na głębokim oleju.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.