Devolay z masłem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Masło (70 g)
- Masło klarowane (150 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Ser żółty (70 g)
- Bułka tarta - pół szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na devolay z masłem krok po kroku
Mięso z pierś rozbij tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem.
Ser pokrój na podłużne kawałki. W miseczce umieść masło, dopraw solą, posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z masłem.
Na środek mięsa wyłóż łyżkę masła, połóż kawałek sera i zwiń kotlet.
W misce roztrzep jajko, na talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj kotlety w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż kotlety, potrwa to około 15 minut.
Więcej informacji na temat devolaya z masłem
Devolay z masłem to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet devolay to najbardziej popularny sposób przygotowania piersi z kurczaka. Przepis na devolay z masłem jest stosunkowo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go usmażyć. Do zrobienia kotleta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, masło, masło klarowane, natka pietruszki, bułka tarta, jajko, sól, pieprz.
Jak zrobić devolay z masłem? Na początek pierś rozbij tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój na podłużne kawałki. W miseczce umieść masło, dopraw solą, posiekaj natkę pietruszki, czosnek i wymieszaj z masłem. Na środek mięsa wyłóż łyżkę masła, połóż kawałek sera i zwiń kotlet. W misce roztrzep jajko, na talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj kotlety w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż kotlety, potrwa to około 15 minut. Nie smaż ich na zbyt dużym ogniu aby miały szansę dosmażyć się w środku.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci.
Podsumowując prosty przepis na popularne danie to dobry pomysł na obiad. Tradycyjny kotlet przygotowuje się z masłem i natką pietruszki, podanie z serem wzbogaca smak i nadaje kremowej konsystencji. Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym jest aromatyczna i miękka.
Alergeny w devolayu z masłem
Lista alergenów dla devolaya z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło klarowane
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze devolaya z masłem
Devolay z masłem to pełne białka zwierzęcego danie. Dodatek masła i sera sprawia, że danie jest dość kaloryczne. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej nie powinieneś spożywać tego typu dań.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.