Deser z twarogu
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
- Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
- Skórka z cytryny - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na deser z twarogu krok po kroku
Do twarogu dodaj cukier, wymieszaj całość za pomocą miksera.
Dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy do masy serowej.
Przenieś masę serową do lodówki na około 1-2 godziny.
Deser podawaj z owocami i listkami mięty.
Więcej informacji na temat deseru z twarogu
To niezwykłe połączenie twarogu z deserem to nic innego jak szybki i łatwy pomysł na fit słodycz dla dzieci i nie tylko.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z twarogu na słodko. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy i dowolne owoce. Ja wykorzystałam borówki, idealnie sprawdzają się też truskawki czy maliny.
Zatem, jak zrobić deser z twarogu?
Do białego ser dodaj cukier, wymieszaj całość za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy do masy serowej. Przenieś masę serową do lodówki na około 1-2 godziny. Deser podawaj z owocami i listkami mięty.
Nasz deser z twarogu na słodko jest dobry do podania. Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis.
Warto włączać twaróg w każdej postaci do naszego jadłospisu, ponieważ jest on bogaty w składniki odżywcze i ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest cenionym składnikiem w naszej diecie.
Jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka, a ono jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie, a także do utrzymania zdrowych mięśni, kości i skóry. Zawiera
ważne witaminy i minerały, takich jak witamina A, witamina D, witamina B12, fosfor, wapń, potas i cynk. Wapń i fosfor są niezbędne dla zdrowych kości i zębów, a witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych organizmu. Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu jest doskonałym źródłem białka, przy niewielkiej ilości kalorii. Dlatego może być szczególnie korzystny w diecie dla osób, które dążą do utraty wagi lub utrzymania zdrowej wagi ciała.
Dlatego, jeśli masz możliwość, włączaj twaróg do swojego jadłospisu do swojego codziennego żywienia. I wykorzystaj mój przepis na twaróg na słodko.
Alergeny w deserze z twarogu
Lista alergenów dla deseru z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze deseru z twarogu
Możesz użyć dowolnych owoców, postaw na truskawki, borówki lub maliny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.