Deser z tapioki

Opublikowano: 27.04.2022 r., 18:51 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tapioka w eleganckich pucharkach
Deser z tapioki
Deser z tapioki to dobry pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
201 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (250 ml)
  • Tapioka w granulkach (50 g)
  • Cukier (10 g)
  • Mango (150 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, kardamon
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na deser z tapioki krok po kroku

Do rondelka przelewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego tapiokę, sok z cytryny oraz cukier i syrop klonowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ziarna staną się szkliste. Dodajemy do nich kardamon.

Pudding dzielimy na pół i przekładamy do pucharków.

Następnie mango obieramy i przekładamy do naczynia od blendera. Miksujemy je na gładką masę.

Zdobimy nim pudding z tapioki.

Przed podaniem schładzamy go w lodówce.

Jak oceniasz przepis na deser z tapioki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z tapioki

Pyszny i najlepszy deser z tapioki z mango to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Pudding z tapioki w połączeniu z musem z mango jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że deser zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić deser z tapioki? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka przelewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego tapiokę, sok z cytryny oraz cukier i syrop klonowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ziarna staną się szkliste. Dodajemy do nich kardamon. Pudding dzielimy na pół i przekładamy do pucharków. Następnie mango obieramy i przekładamy do naczynia od blendera. Miksujemy je na gładką masę. Zdobimy nim pudding z tapioki. Przed podaniem schładzamy go w lodówce.

Sprawdzony przepis na deser z tapioki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Domowy i najlepszy deser odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w deserze z tapioki

Lista alergenów dla deseru z tapioki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z tapioki

Wartości odżywcze deseru z tapioki

na 100g gotowej potrawy

Deser ma średni IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
87.45
201.13
Białko (g)
0.39
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
19.32
44.44
Węglowodany przyswajalne (g)
18.72
43.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
1.24
2.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
50.74
116.71
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
1.53
Witamina C (mg)
11.62
26.72
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.22
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
33.51
77.07
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.22
0.50
Foliany (µg (mcg))
14.15
32.54
Beta karoten (µg (mcg))
204.26
469.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
10.81
24.86
Potas (mg)
69.45
159.73
Wapń (mg)
107.83
248.01
Fosfor (mg)
5.26
12.09
Magnez (mg)
3.74
8.61
Żelazo (mg)
0.38
0.88
Cynk (mg)
0.07
0.17
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z tapioki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z tapioki

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
250 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Tapioka w granulkach
50 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mango
150 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 150 g
Syrop klonowy
10 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 10 g
Koszt składników
56.50