Deser z tapioki
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (250 ml)
- Tapioka w granulkach (50 g)
- Cukier (10 g)
- Mango (150 g)
- Syrop klonowy (10 g)
Przepis na deser z tapioki krok po kroku
Do rondelka przelewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego tapiokę, sok z cytryny oraz cukier i syrop klonowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ziarna staną się szkliste. Dodajemy do nich kardamon.
Pudding dzielimy na pół i przekładamy do pucharków.
Następnie mango obieramy i przekładamy do naczynia od blendera. Miksujemy je na gładką masę.
Zdobimy nim pudding z tapioki.
Przed podaniem schładzamy go w lodówce.
Więcej informacji na temat deseru z tapioki
Pyszny i najlepszy deser z tapioki z mango to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Pudding z tapioki w połączeniu z musem z mango jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że deser zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić deser z tapioki? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka przelewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego tapiokę, sok z cytryny oraz cukier i syrop klonowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ziarna staną się szkliste. Dodajemy do nich kardamon. Pudding dzielimy na pół i przekładamy do pucharków. Następnie mango obieramy i przekładamy do naczynia od blendera. Miksujemy je na gładką masę. Zdobimy nim pudding z tapioki. Przed podaniem schładzamy go w lodówce.
Sprawdzony przepis na deser z tapioki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowy i najlepszy deser odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w deserze z tapioki
Lista alergenów dla deseru z tapioki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z tapioki
Wartości odżywcze deseru z tapioki
Deser ma średni IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.