Deser z ricotty
- Serek ricotta (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Cukier puder (15 g)
- Espresso (25 ml)
- Biszkopty (120 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
Przepis na deser z ricotty krok po kroku
Ubij śmietankę i cukier na sztywno. Dodaj serek, ciągle ubijając.
Podziel masę na dwie części.
Do jednej dodaj łyżeczkę kakao i espresso.
Zanurz biszkopty w kawie.
Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki.
Na spód wyłóż część kremu z espresso.
Następnie wyłóż nasączone biszkopty.
Na wierzch wyłóż masę bez espresso.
Wierzch deseru oprósz kakao w proszku.
Więcej informacji na temat deseru z ricotty
Deser z ricotty to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, domowych słodkości. Przygotujesz go w kilka chwil z prostych, łatwodostępnych składników.
Przepis na deser z ricotty to doskonały pomysł na słodką przekąskę, która na pewno trafi do serc wszystkich miłośników słodkości. Deser robi się z serka ricotty, który, choć nie jest może najpopularniejszy, to jednak coraz częściej pojawia się na stołach. Serek ten charakteryzuje się słodyczą, ale jednocześnie lekkością. Dlatego doskonale nadaje się do ciast, tortów, kremów, czy słodkich deserów. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś tego serka, warto wypróbować go w tym przepisie. To coś dla prawdziwych miłośników kawy, gdyż serek łączy się w nim z espresso. Dzięki czemu powstaje smaczny, niezwykle aromatyczny krem. Najlepiej smakuje schłodzony.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z ricotty, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Serek ricotta, choć zwykle kojarzony z potrawami wytrawnymi, doskonale sprawdza się również w tych na słodko. Najlepszy jest w połączeniu ze słodką śmietanką, z którą tworzy duet doskonały. Ten smaczny składnik znajdziesz nie tylko w delikatesach. Na szczęście coraz częściej można go kupić nawet w małych sklepikach. Najlepszy deser to ten, który jest odpowiednio schłodzony. Dlatego niezwykle ważne jest, by zostawić go w lodówce. Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny być schłodzone. Dlatego najlepiej wyjmij je dopiero przed przygotowaniem deseru. Jest niezwykle ważne zwłaszcza dla śmietanki. By można ją ubić z łatwością i bez zważania. To deser, który podbije serce każdego, kto tylko go spróbuje. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. To coś dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka.
Alergeny w deserze z ricotty
Lista alergenów dla deseru z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze deseru z ricotty
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.