Deser z musem truskawkowym

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowy deser w słoiczkach
Deser z musem truskawkowym
Deser z musem truskawkowym to szybki, smaczny pomysł na najlepszy podwieczorek. To dobry pomysł na wakacyjny podwieczorek dla Ciebie i Twoich bliskich.
Przygotowanie 20 min
560 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Truskawki (300 g)
  • Mascarpone (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (200 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, blender

Przepis na deser z musem truskawkowym krok po kroku

Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji.

Wrzuć truskawki do miseczki i zblenduj je na mus.

W międzyczasie wlej śmietankę do miski. Dodaj mascarpone i cukier puder.

Całość zmiksuj na gładki krem.

Do przygotowanych naczyń, np. pucharków wlej mus z truskawek.

Na wierzch wyłóż masę śmietankową z mascarpone.

Udekoruj deser świeżymi truskawkami.

Jak oceniasz przepis na deser z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z musem truskawkowym

Deser z musem truskawkowym to szybki, smaczny pomysł na najlepszy podwieczorek. To dobry pomysł na wakacyjny podwieczorek dla Ciebie i Twoich bliskich.

Przepis na deser z musem truskawkowym wykonasz w kilka chwil. Na początku truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji. Wrzuć truskawki do miseczki i zblenduj je na mus. W międzyczasie wlej śmietankę do miski. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość zmiksuj na gładki krem. Do przygotowanych naczyń, np. pucharków wlej mus z truskawek. Na wierzch wyłóż masę śmietankową z mascarpone. Udekoruj deser świeżymi truskawkami. Jeśli wiesz już, jak zrobić deser z musem truskawkowym to nie czekaj i wykonać ten pyszny deser już dziś. Jeśli nie masz świeżych truskawek, to możesz wykorzystać również mrożone.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w deserze z musem truskawkowym

Lista alergenów dla deseru z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
186.74
560.23
Białko (g)
1.57
4.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.54
25.61
Węglowodany przyswajalne (g)
7.57
22.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
2.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
16.27
48.82
Tłuszcze nasycone (g)
16.18
48.53
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
5.88
17.64
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z musem truskawkowym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z musem truskawkowym

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
21.50