Deser z musem truskawkowym
- Truskawki (300 g)
- Mascarpone (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (200 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na deser z musem truskawkowym krok po kroku
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji.
Wrzuć truskawki do miseczki i zblenduj je na mus.
W międzyczasie wlej śmietankę do miski. Dodaj mascarpone i cukier puder.
Całość zmiksuj na gładki krem.
Do przygotowanych naczyń, np. pucharków wlej mus z truskawek.
Na wierzch wyłóż masę śmietankową z mascarpone.
Udekoruj deser świeżymi truskawkami.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z musem truskawkowym
Deser z musem truskawkowym to szybki, smaczny pomysł na najlepszy podwieczorek. To dobry pomysł na wakacyjny podwieczorek dla Ciebie i Twoich bliskich.
Przepis na deser z musem truskawkowym wykonasz w kilka chwil. Na początku truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji. Wrzuć truskawki do miseczki i zblenduj je na mus. W międzyczasie wlej śmietankę do miski. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość zmiksuj na gładki krem. Do przygotowanych naczyń, np. pucharków wlej mus z truskawek. Na wierzch wyłóż masę śmietankową z mascarpone. Udekoruj deser świeżymi truskawkami. Jeśli wiesz już, jak zrobić deser z musem truskawkowym to nie czekaj i wykonać ten pyszny deser już dziś. Jeśli nie masz świeżych truskawek, to możesz wykorzystać również mrożone.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Alergeny w deserze z musem truskawkowym
Lista alergenów dla deseru z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru z musem truskawkowym
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.