Deser z mrożonych malin
- Maliny mrożone (250 g)
- Czekolada biała (150 g)
- Galaretka - malinowa (77 g)
- Śmietanka kremowa 36% - schłodzona (400 ml)
Przepis na deser z mrożonych malin krok po kroku
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do pucharków wsyp po kilka zamrożonych malin. Wlej ciepłą jeszcze (ale nie gorącą) galaretkę do pucharków. Wstaw do lodówki, aż stężeje.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia.
Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno.
Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach.
Mus z czekolady ułóż na stężałej galaretce.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat deseru z mrożonych malin
Deser z mrożonych malin to pyszny pomysł na podwieczorek, który możesz przygotować przez cały rok. Dodatek słodkiego kremu do lekko kwaskowatych smacznych owoców to najlepszy deser, jaki zjesz.
Przepis na deser z mrożonych malin jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do pucharków wsyp po kilka zamrożonych malin. Wlej ciepłą jeszcze (ale nie gorącą) galaretkę do pucharków. Wstaw do lodówki, aż stężeje. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do przestudzenia. Do dużej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno. Cienkim strumieniem wlej czekoladę do ubitej śmietany i zmiksuj na małych obrotach. Mus z czekolady ułóż na stężałej galaretce. Jeśli wiesz już, jak zrobić deser z mrożonych malin to wykonaj ten smaczny podwieczorek już dziś. Taki dobry deser świetnie urozmaici zdrową dietę.
Pyszne maliny są jednym z najstarszych owoców na świecie. Od tysiącleci wykorzystywane są jako źródło wartości odżywczych, a także w celach leczniczych. W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Na uwagę zasługują również fitaminy, czyli związki roślinne o właściwości podobnych do witamin. Człowiek nie syntetyzuje ich samodzielnie, dlatego koniecznie powinny być dostarczane z roślinami, np. owocami malin.
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorii.
Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.
Alergeny w deserze z mrożonych malin
Lista alergenów dla deseru z mrożonych malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze deseru z mrożonych malin
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorii.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.