Przepis na deser z mleka w proszku krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wsyp 250 g wiórków kokosowych, masło i podgrzej do rozpuszczenia masła.

Wystudź masę.

Dodaj mleko w proszku i kakao, wymieszaj.

Formuj okrągłe kule i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Schłodź w lodówce przez 30 minut.

Deser z mleka w proszku podany w brązowej miseczce.
Deser z mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
25.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
52

Deser z mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o deserze z mleka w proszku

Deser z mleka w proszku to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Pomysł na deser możesz wykorzystać także dla niezapowiedzianych gości, gdyż jego przygotowanie jest błyskawiczne. Przepis na deser z mleka w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko w proszku, masło, mleko 3,2%, wiórki kokosowe, cukier, kakao.

Jak zrobić deser z mleka w proszku? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wsyp wiórki kokosowe, masło i podgrzej do rozpuszczenia masła. Wystudź masę. Dodaj mleko w proszku i kakao, wymieszaj. Formuj okrągłe kule i obtocz je w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce przez 30 minut.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Mleko krowie jest bardzo często używanym przez nas produktem w kuchni. Mleko ma także szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Można z niego przygotowywać sery, jogurty czy twarogi. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując szybkie i pyszne kulki z mleka w proszku to bardzo dobry pomysł na deser. Kule są dobre do spożycia po krótkim schłodzeniu. Deser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Kule z mleka w proszku można przygotować w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami.

Wartości odżywcze deseru z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
466.21 kcal
326.35 kcal
Białko
10.51 g
7.36 g

Węglowodany w deserze z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
40.33 g
28.23 g
Węglowodany przyswajalne
34.61 g
24.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.73 g
4.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
31.07 g
21.75 g
Tłuszcze nasycone
24.75 g
17.33 g
Tłuszcze nienasycone
6.32 g
4.42 g
Tłuszcze jednonasycone
5.53 g
3.87 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
0.55 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
44.66 mg
31.26 mg

Witaminy w przepisie na deser z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
141.37 µg (mcg)
98.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C
0.32 mg
0.23 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
0.40 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol
138.64 µg (mcg)
97.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany
3.61 µg (mcg)
2.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten
32.61 µg (mcg)
22.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na deser z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
113.36 mg
79.35 mg
Potas
591.32 mg
413.92 mg
Wapń
332.44 mg
232.71 mg
Fosfor
85.23 mg
59.66 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez
37.85 mg
26.49 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
0.83 mg
Cynk
0.73 mg
0.51 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mleka w proszku 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze z mleka w proszku

Lista alergenów dla deseru z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Mleko w proszku

Cena przygotowania deseru z mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
170 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Wiórki kokosowe
320 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 320 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mleko w proszku
350 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na deser z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób