Deser z mleka w proszku

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brązowa miseczka z deserem
Deser z mleka w proszku
Deser z mleka w proszku to świetna propozycja na pyszny i szybki do zrobienia deser do kawy i herbaty. Deser z mleka w proszku można przygotować zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
Przygotowanie 15 min
326 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mleko 3,2% (170 ml)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Wiórki kokosowe (320 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Mleko w proszku (350 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na deser z mleka w proszku krok po kroku

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wsyp 250 g wiórków kokosowych, masło i podgrzej do rozpuszczenia masła.

Wystudź masę.

Dodaj mleko w proszku i kakao, wymieszaj.

Formuj okrągłe kule i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na deser z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat deseru z mleka w proszku

Deser z mleka w proszku to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Pomysł na deser możesz wykorzystać także dla niezapowiedzianych gości, gdyż jego przygotowanie jest błyskawiczne. Przepis na deser z mleka w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko w proszku, masło, mleko 3,2%, wiórki kokosowe, cukier, kakao.

Jak zrobić deser z mleka w proszku? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wsyp wiórki kokosowe, masło i podgrzej do rozpuszczenia masła. Wystudź masę. Dodaj mleko w proszku i kakao, wymieszaj. Formuj okrągłe kule i obtocz je w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce przez 30 minut.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Mleko krowie jest bardzo często używanym przez nas produktem w kuchni. Mleko ma także szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Można z niego przygotowywać sery, jogurty czy twarogi. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując szybkie i pyszne kulki z mleka w proszku to bardzo dobry pomysł na deser. Kule są dobre do spożycia po krótkim schłodzeniu. Deser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Kule z mleka w proszku można przygotować w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami.

Alergeny w deserze z mleka w proszku

Lista alergenów dla deseru z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze deseru z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Deser z mleka w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Kule z mleka są także źródłem cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinniśmy spożywać tego typu deserów częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
466.21
326.35
Białko (g)
10.51
7.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
40.33
28.23
Węglowodany przyswajalne (g)
34.61
24.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.73
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
31.07
21.75
Tłuszcze nasycone (g)
24.75
17.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.32
4.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.53
3.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
0.55
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.66
31.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
141.37
98.96
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.07
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.32
0.23
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.09
Witamina E (mg)
0.57
0.40
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.64
97.05
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.16
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.61
2.53
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.61
22.83
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
113.36
79.35
Potas (mg)
591.32
413.92
Wapń (mg)
332.44
232.71
Fosfor (mg)
85.23
59.66
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.85
26.49
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
0.83
Cynk (mg)
0.73
0.51
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.21
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mleka w proszku 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z mleka w proszku

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
170 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Wiórki kokosowe
320 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 320 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mleko w proszku
350 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
40.00