Deser z masłem orzechowym
- Nasiona chia - 1/4 szklanki (60 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło orzechowe - 3 łyżki (30 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Maliny - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na deser z masłem orzechowym krok po kroku
W misce połącz nasiona chia, mleko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i miód.
Pozostaw mieszankę na 10-15 minut, a następnie ponownie wymieszaj.
Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.
Przełóż pudding do pucharków lub słoiczków.
Więcej informacji na temat deseru z masłem orzechowym
Deser z masłem orzechowym to pyszny i domowy deser wersji fit.
Masło orzechowe, o kremowej konsystencji i wyrazistym aromacie orzechów, jest głównym bohaterem tego przysmaku.
Oprócz swojego intensywnego smaku orzechów, z lekką nutą słodkości i wyrazistym aromatem. Jego konsystencja waha się od gładkiej do lekko ziarnistej, w zależności od rodzaju orzechów i stopnia mielenia.
To źródło zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca. Orzechy to także dobry źródło witamin E, B, magnezu, fosforu i innych składników odżywczych.
Może być ono wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Może być dodawane do kanapek, placków, owsianki, jogurtu, sałatek i koktajli. Jest także często używane do przygotowywania zdrowych deserów jak ciasta, batoniki czy kremy.
Istnieje wiele rodzajów masła orzechowego, w tym z orzechów arachidowych, migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych i innych. Każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości smakowe i odżywcze.
Dzisiaj przedstawię ci mój przepis na deser z masłem orzechowym, który będzie dietetyczne, dlatego możesz spożywać go na diecie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko takie składniki jak masło orzechowe, mleko, nasiona czy miód i opcjonalnie owoce. Najlepiej sprawdza się tutaj owoce jagodowe taki jak maliny, borówki lub truskawki.
Zatem, jak zrobić deser z masłem orzechowym?
W misce połącz nasiona chia, mleko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i miód. Pozostaw mieszankę na 10-15 minut, a następnie ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc. Przełóż pudding do pucharków lub słoiczków.
Udekoruj pudding świeżymi owocami.
Przepis ten to idealny pomysł na domowy deser dla każdego domownika.
Alergeny w deserze z masłem orzechowym
Lista alergenów dla deseru z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze deseru z masłem orzechowym
Do przygotowania deserów możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.