Deser z mascarpone i truskawkami

Opublikowano: 09.08.2023 r., 21:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
deser z mascarpone i truskawkami
Deser z mascarpone i truskawkami
Deser z mascarpone i truskawkami to szybki i prosty przepis na domowy deser, który możesz przygotować w swoim domu dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
423 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
  • Truskawki - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na deser z mascarpone i truskawkami krok po kroku

W misce umieść ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki mieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone.

Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Na dnie kieliszków, pucharków lub słoiczków umieść warstwę kremu mascarpone.

Następnie dodaj warstwę pokrojonych truskawek.

Jak oceniasz przepis na deser z mascarpone i truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat deseru z mascarpone i truskawkami

Deser z mascarpone i truskawkami to prawdziwy rarytas dla podniebienia jest to szybki i prosty w przygotowaniu deser, z którym poradzi sobie każdy.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z mascarpone i truskawkami. Będziesz potrzebować takie składniki jak: serek mascarpone, cukier, śmietanka 30% tłuszczu, ekstrakt waniliowy. Mój przepis powstał ze świeżymi truskawkami, idealnie sprawdzą się też inne, dowolne owoce.

Zatem, jak zrobić ten pyszny deser?

W misce umieść ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki mieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na dnie kieliszków, pucharków lub słoiczków umieść warstwę kremu mascarpone. Następnie dodaj warstwę pokrojonych truskawek. Po chwili nasz najlepszy deser jest dobry do spożycia.

Sam widzisz, jak prosty jest ten przepis z serkiem mascarpone, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i zaskocz wszystkich gości.

Serek mascarpone, który użyłam, to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Alergeny w deserze z mascarpone i truskawkami

Lista alergenów dla deseru z mascarpone i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru z mascarpone i truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Do deseru możesz dodać dowolne owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
282.58
423.87
Białko (g)
1.82
2.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
18.73
28.10
Węglowodany przyswajalne (g)
18.26
27.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
22.20
33.30
Tłuszcze nasycone (g)
22.15
33.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
10.28
15.42
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mascarpone i truskawkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z mascarpone i truskawkami

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Truskawki
200 g
1 szklanka
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
28.50