Deser z mascarpone i truskawkami
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
- Truskawki - 1 szklanka (200 g)
Przepis na deser z mascarpone i truskawkami krok po kroku
W misce umieść ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki mieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone.
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Na dnie kieliszków, pucharków lub słoiczków umieść warstwę kremu mascarpone.
Następnie dodaj warstwę pokrojonych truskawek.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Ciasto bezowe
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z mascarpone i truskawkami
Deser z mascarpone i truskawkami to prawdziwy rarytas dla podniebienia jest to szybki i prosty w przygotowaniu deser, z którym poradzi sobie każdy.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na deser z mascarpone i truskawkami. Będziesz potrzebować takie składniki jak: serek mascarpone, cukier, śmietanka 30% tłuszczu, ekstrakt waniliowy. Mój przepis powstał ze świeżymi truskawkami, idealnie sprawdzą się też inne, dowolne owoce.
Zatem, jak zrobić ten pyszny deser?
W misce umieść ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki mieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą mascarpone. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na dnie kieliszków, pucharków lub słoiczków umieść warstwę kremu mascarpone. Następnie dodaj warstwę pokrojonych truskawek. Po chwili nasz najlepszy deser jest dobry do spożycia.
Sam widzisz, jak prosty jest ten przepis z serkiem mascarpone, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i zaskocz wszystkich gości.
Serek mascarpone, który użyłam, to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Alergeny w deserze z mascarpone i truskawkami
Lista alergenów dla deseru z mascarpone i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru z mascarpone i truskawkami
Do deseru możesz dodać dowolne owoce.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.