Deser z mascarpone i malinami
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (330 g)
- Mascarpone (200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (30 g)
- Maliny (300 g)
- Ciastka korzenne (100 g)
Przepis na deser z mascarpone i malinami krok po kroku
Ciastka pokrusz i wsyp na dno pucharków.
Maliny umyj i rozgnieć z dodatkiem łyżki cukru pudru.
Śmietanę wlej do szklanej miski i zacznij ubijać na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier puder i dalej ubijaj.
Na koniec dodaj mascarpone i szybko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukier puder.
Na ciasteczka wyłóż masę mascarpone.
Wierzch polej sosem malinowym.
Wstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z mascarpone i malinami
Deser z mascarpone i malinami to najsmaczniejszy sposób na deser. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić by był najlepszy, to koniecznie poznaj nasze wskazówki.
Najpierw ciastka pokrusz i wsyp na dno pucharków. Maliny umyj i rozgnieć z dodatkiem łyżki cukru pudru. Śmietanę wlej do szklanej miski i zacznij ubijać na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier puder i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mascarpone i szybko zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze cukier puder. Na ciasteczka wyłóż masę mascarpone. Wierzch polej sosem malinowym. Wstaw do lodówki na 30 minut przed podaniem. Sam widzisz, że przepis na deser z mascarpone i malinami jest niezwykle szybki, a z niego powstaje dobre co nieco. Możesz przygotować go z mrożonymi lub świeżymi malinami. Jeśli nie masz pod ręką malin, to użyj innych owoców jagodowych, one równie świetnie będą się komponować z serkiem mascarpone. Jeśli wiesz już, jak się robi taki deser, to nie czekaj i wykonaj go już dziś. To najlepsze rozwiązanie na deser w letni dzień.
Pyszne maliny są jednym z najstarszych owoców na świecie. Od tysiącleci wykorzystywane są jako źródło wartości odżywczych, a także w celach leczniczych. W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Na uwagę zasługują również fitaminy, czyli związki roślinne o właściwości podobnych do witamin. Człowiek nie syntetyzuje ich samodzielnie, dlatego koniecznie powinny być dostarczane z roślinami, np. owocami malin.
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorię.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D. Zawiera w sobie dużo witaminy A, która wspiera odporność i prawidłowe widzenie. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie jest polecany dla osób z problemami kardiologicznymi. Jednak jeśli bardzo zależy Ci na jego wykorzystaniu, to do zimnych deserów możesz zastąpić połowę produktu np. jogurtem greckim lub twarogiem. Wówczas deser będzie równie smaczny i mniej kaloryczny.
Alergeny w deserze z mascarpone i malinami
Lista alergenów dla deseru z mascarpone i malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- ciastka korzenne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
Wartości odżywcze deseru z mascarpone i malinami
W malinach znaleźć można witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.