Deser z malinami
- Herbatniki (150 g)
- Maliny (200 g)
- Cukier puder - do musu (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder - do kremu (45 g)
- Maliny - do dekoracji (50 g)
Przepis na deser z malinami krok po kroku
Herbatniki pokrusz. Maliny umyj i przełóż do miseczki, Zblenduj z cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszaj z mascarpone.
Przygotuj naczynie na deser, na jego spód wsyp pokruszone herbatniki.
Na to dodaj krem mascarpone, następnie mus malinowy, układaj warstwy naprzemiennie.
Wierzch udekoruj świeżymi malinami.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z malinami
Deser z malinami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny i pięknie się prezentuje.
Przepis na deser z malinami to dobry pomysł na smaczny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil. To doskonałe połączenie musu z malin, kruchych herbatników i kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Ten deser zachwyca wspaniałą konsystencją, ale również nieoczywistym smakiem. Kwaskowe maliny idealnie łączą się ze słodkim kremem. Do kremu najlepiej jest użyć słodkiej śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu krem łatwiej się ubija. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do przygotowania deseru dobrze schłodzić śmietankę. Tylko wtedy będzie możliwe odpowiednie ubicie sztywnej piany. Nie korzystaj ze śmietanki w kartoniku, która stoi poza lodówką. Nawet po schłodzeniu ciężko jest ubić ją na sztywno.
Maliny to drobne i raczej niepozorne owoce, które mają ogromny potencjał. Są niezwykle słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się w deserach. Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych. Maliny są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, czy wapnia. Działają też przeciwzapalnie. Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwnowotworowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z malinami, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ten domowy deser z bitą śmietaną i dużą porcją malin najlepiej przygotować latem, gdy panuje sezon na te owoce. Ten deser z malin potrzebuje przede wszystkim owoców. W tym miejscu możesz wykorzystać świeże lub mrożone maliny. Oczywiście najlepiej sprawdzają się owoce świeże, których nie trzeba rozmrażać. Sięgaj po owoce w sezonie, jednak pamiętaj, by były jędrne i słodkie. Jeśli chcesz przygotować deser z malin w bardziej dietetycznej wersji, to wymień cukier na słodzik naturalny. Doskonale sprawdzi się zarówno erytrytol, jak i ksylitol. Dzięki czemu zachowasz dobry smak deseru i zaoszczędzisz kilka kilokalorii
Alergeny w deserze z malinami
Lista alergenów dla deseru z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze deseru z malinami
Ten deser zawiera dużo cukru, więc nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(226g)
Węglowodany
(226g)
Tłuszcze
(226g)
Witaminy
(226g)
Składniki mineralne
(226g)
-
herbatniki,
maliny,
cukier,
śmietana,
mascarpone,
cukier,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.