Deser z kajmakiem
- Kajmak (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (260 g)
- Mleko 3,2% (260 ml)
- Laska wanilii (2 g)
- Cukier (40 g)
- Żelatyna (15 g)
Przepis na deser z kajmakiem krok po kroku
Kajmak rozpuść w kąpieli wodnej, wsadzając otwartą puszkę kajmaku do miski z gorącą wodą.
Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
Do garnka wlej śmietankę, mleko oraz nasionka z wanilii. Zagotuj.
Cukier wsyp na patelnię dodaj łyżkę wody. Karmelizuj, gdy cukier nabierze brązowego koloru, wlej go ostrożnie do gorącej śmietanki, energicznie wymieszaj.
Żelatynę wymieszaj z gorącą śmietanką. Rozłóż deser do miseczek. Przestudź i włóż do lodówki na co najmniej 4 h.
Po tym czasie spód miseczki wymocz chwilę w gorącej wodzie i wyjmij deser na talerzyk.
Gotowy deser podawaj z sosem kajmakowym.
Więcej informacji na temat deseru z kajmakiem
Deser z kajmakiem to jedna z tych opcji, która doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest prosta w przygotowaniu, a także uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Przepis na deser z kajmakiem to doskonały pomysł na pyszny słodki posiłek. Wiele osób zjada słodkości tylko z cukierni lub restauracji, obawiając się, że przygotowanie ich samodzielnie jest zbyt trudne i czasochłonne. Ten deser udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Domowy deser z kajmakiem jest smaczny, a przy tym naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz do niego tylko odrobiny cierpliwości i czasu, by powstał ten pięknie się prezentujący słodycz. Pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. To dlatego, że zachwyca naprawdę słodkim smakiem. Jeśli obawiasz się, że może być dla Ciebie zbyt słodki, jest na to prosta rada. Możesz połączyć ten deser z musem owocowym. Najlepiej sięgnij po kwaśne owoce - sprawdzą się porzeczki, ale również maliny, czy kiwi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z kajmakiem, by był smaczny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi łatwy deser z masą kajmakową krok po kroku, bez zbędnych dodatków. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, możesz bez problemu po niego sięgnąć. Zrobisz go w domu w kilka chwil.
Głównym składnikiem tego przepisu jest masa kajmakowa. To właśnie ona nadaje mu charakterystycznego smaku. Jeśli kochasz desery o smaku toffi, czy krówkowym, to ten deser również przypadnie Ci do gustu. Całość jest lekka, ale bardzo słodka, bo taka właśnie jest masa kajmakowa. Najlepiej do przepisu wykorzystać gotową sklepową masę. Znajdziesz ją bez problemu w większości sklepów. Dostępna jest w metalowych puszkach i nie potrzebuje żadnego dodatkowego przygotowania. Nie musisz jej podgrzewać, choć oczywiście możesz. Jeśli chcesz, możesz również przygotować masę kajmakową samodzielnie. Jednak jest to proces niezwykle długotrwały, więc sprawdzi się, tylko jeśli masz sporo czasu. Polega na gotowaniu puszki ze skondensowanym mlekiem przez 4-5 godzin. Jeśli jednak chcesz stworzyć deser szybciej, po prostu sięgnij po gotową masę.
Alergeny w deserze z kajmakiem
Lista alergenów dla deseru z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze deseru z kajmakiem
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.