Deser z jogurtem greckim
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
- Herbatniki (200 g)
- Maliny (250 g)
- Cukier puder (5 g)
Przepis na deser z jogurtem greckim krok po kroku
Maliny dokładnie umyj, rozgnieć widelcem, część pozostaw w całości do dekoracji. Herbatniki pokrusz.
Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem.
Przygotuj cztery pucharki i układaj kolejno: jogurt, maliny, herbatniki, jogurt, maliny.
Całość ozdób pozostawionymi malinami.
-
Charlotte
-
Panna cotta
-
Pudding chia
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tarta z malinami
-
Legumina
-
Pieczone jabłko
-
Tort pavlova
-
Sernik z malinami
-
Ciasto balladyna
-
Brownie z malinami
-
Tort bezowy z malinami
-
Sernik na zimno z malinami
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Deser z malinami
Więcej informacji na temat deseru z jogurtem greckim
Deser z jogurtem greckim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości w zdrowym stylu. To deser niezwykle odżywczy, a przy tym bardzo słodki.
Przepis na deser z jogurtem greckim to doskonały pomysł na smaczny posiłek. Najlepszy jest wtedy, gdy jest dobrze schłodzony. To idealny wybór dla dzieci, ale również osób na diecie. Jogurt doskonale komponuje się ze świeżymi malinami. Poza sezonem możesz sięgnąć również po inne ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się również mrożone maliny, musisz tylko wcześniej podgrzać je nieco w rondelku. Możesz też rozmrozić je w mikrofali. Całość połącz z ulubionymi herbatnikami lub ciasteczkami. Jeśli zależy Ci na tym, by deser był wyjątkowo zdrowy, możesz sięgnąć po ciasteczka bez cukru. To doskonała opcja na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o to, co pojawia się na ich talerzach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z jogurtem greckim, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem tego deseru jest jogurt grecki. To składnik, który sprawdza się w zdrowej diecie. Jedzenie jogurtu greckiego może poprawić zdrowie kości, ponieważ jest bogate w wapń i białko. Wapń wspomaga zdrowie kości i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy, zwyrodnieniowej choroby kości. Jogurt typu greckiego może być uważany za zdrowszy w porównaniu do zwykłego jogurtu z powodu jego wyjątkowych właściwości odżywczych. Jest bogatszy w białko, wapń i witaminy B12 niż tradycyjny jogurt. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego, powstaje w procesie fermentacji z udziałem żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. Dzięki czemu jest świetnym źródłem dobrych dla zdrowia mikroorganizmów. Znajdują się w nim witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, wapń i jod. Jest także źródłem probiotyków, które korzystnie wpływają na naszej jelita. Jogurt grecki jest nieco tłustszy od tradycyjnych jogurtów, zawiera również więcej białka. To dlatego jest doskonałym wyborem na przekąskę. Już jego niewielka ilość zaspokaja głód na długi czas.
Alergeny w deserze z jogurtem greckim
Lista alergenów dla deseru z jogurtem greckim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze deseru z jogurtem greckim
To zdrowa opcja, która dostarczy witamin.
Energia i białka
(214g)
Węglowodany
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Witaminy
(214g)
Składniki mineralne
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.