Deser z jogurtem greckim

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurt grecki z malinami
Deser z jogurtem greckim
Deser z jogurtem greckim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości w zdrowym stylu. To deser niezwykle odżywczy, a przy tym bardzo słodki.
Przygotowanie 10 min
305 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
  • Herbatniki (200 g)
  • Maliny (250 g)
  • Cukier puder (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
pucharki

Przepis na deser z jogurtem greckim krok po kroku

Maliny dokładnie umyj, rozgnieć widelcem, część pozostaw w całości do dekoracji. Herbatniki pokrusz.

Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem.

Przygotuj cztery pucharki i układaj kolejno: jogurt, maliny, herbatniki, jogurt, maliny.

Całość ozdób pozostawionymi malinami.

Jak oceniasz przepis na deser z jogurtem greckim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat deseru z jogurtem greckim

Deser z jogurtem greckim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości w zdrowym stylu. To deser niezwykle odżywczy, a przy tym bardzo słodki.

Przepis na deser z jogurtem greckim to doskonały pomysł na smaczny posiłek. Najlepszy jest wtedy, gdy jest dobrze schłodzony. To idealny wybór dla dzieci, ale również osób na diecie. Jogurt doskonale komponuje się ze świeżymi malinami. Poza sezonem możesz sięgnąć również po inne ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się również mrożone maliny, musisz tylko wcześniej podgrzać je nieco w rondelku. Możesz też rozmrozić je w mikrofali. Całość połącz z ulubionymi herbatnikami lub ciasteczkami. Jeśli zależy Ci na tym, by deser był wyjątkowo zdrowy, możesz sięgnąć po ciasteczka bez cukru. To doskonała opcja na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o to, co pojawia się na ich talerzach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z jogurtem greckim, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem tego deseru jest jogurt grecki. To składnik, który sprawdza się w zdrowej diecie. Jedzenie jogurtu greckiego może poprawić zdrowie kości, ponieważ jest bogate w wapń i białko. Wapń wspomaga zdrowie kości i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy, zwyrodnieniowej choroby kości. Jogurt typu greckiego może być uważany za zdrowszy w porównaniu do zwykłego jogurtu z powodu jego wyjątkowych właściwości odżywczych. Jest bogatszy w białko, wapń i witaminy B12 niż tradycyjny jogurt. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego, powstaje w procesie fermentacji z udziałem żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. Dzięki czemu jest świetnym źródłem dobrych dla zdrowia mikroorganizmów. Znajdują się w nim witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, wapń i jod. Jest także źródłem probiotyków, które korzystnie wpływają na naszej jelita. Jogurt grecki jest nieco tłustszy od tradycyjnych jogurtów, zawiera również więcej białka. To dlatego jest doskonałym wyborem na przekąskę. Już jego niewielka ilość zaspokaja głód na długi czas.

Alergeny w deserze z jogurtem greckim

Lista alergenów dla deseru z jogurtem greckim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze deseru z jogurtem greckim

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kcal)
142.86
305.72
Białko (g)
6.68
14.30
Fenyloalanina (mg)
0.32
0.68
Brak danych dla: maliny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany (g)
20.50
43.87
Węglowodany przyswajalne (g)
18.01
38.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.49
5.32
Glukoza (g)
0.54
1.16
Brak danych dla: herbatniki.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.69
1.47
Brak danych dla: herbatniki.
czytaj dalej
Laktoza (g)
1.11
2.37
Brak danych dla: herbatniki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz (g)
3.90
8.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
2.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.63
5.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
4.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: herbatniki.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.27
7.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A (µg (mcg))
1.05
2.25
Retinol (µg (mcg))
0.47
1.00
Beta karoten (µg (mcg))
3.51
7.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód (mg)
317.03
678.44
Wapń (mg)
101.58
217.39
Żelazo (mg)
0.86
1.85
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z jogurtem greckim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z jogurtem greckim

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki 0% tłuszczu
400 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.89
Za 400 ml
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
27.60