Deser z herbatników

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z herbatników podany w wysokiej szklance, ozdobiony świeżą miętą.
Deser z herbatników
Deser z herbatników to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste słodkości. Choć jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, smakuje po prostu wybornie.
Przygotowanie 20 min
612 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Truskawki mrożone (350 g)
  • Cukier (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, pucharki

Przepis na deser z herbatników krok po kroku

Herbatniki pokrusz lub zblenduj.

Mascarpone ubij ze śmietaną i cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę.

Truskawki trochę rozmroź i zmiksuj razem z cukrem.

Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki.

Na dno wyłóż część herbatników, następnie krem mascarpone, mus truskawkowy, kolejna porcja kremu.

Na wierzchu ułóż pozostałą część herbatników.

Udekoruj truskawkami i schłodź.

Jak oceniasz przepis na deser z herbatników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,0% osób

Więcej informacji na temat deseru z herbatników

Deser z herbatników to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste słodkości. Choć jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, smakuje po prostu wybornie.

Przepis na deser z herbatników to świetny pomysł na naprawdę prostą i zdrową przekąskę. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z herbatnikami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak.

Ten deser najlepiej smakuje z herbatnikami. Te maślane ciasteczka kuszą smakiem i idealną chrupkością. Dlatego doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju deserach. Możesz dodać je do owoców, ale najlepiej smakują z dodatkiem słodkiego kremu. W tym przepisie łączy się je z mascarpone. To serek, który zwykle kojarzony jest z tiramisu, jednak idealnie komponuje się też z innymi słodkościami. Wypróbuj go w wersji z truskawkami i pysznymi herbatnikami. Do tego deseru pasują zarówno herbatniki tradycyjne, jak i te czekoladowe. Jeśli nie przepadasz za herbatnikami, sprawdzą się również inne ciastka. Możesz też sięgnąć po te bez cukru, jeśli dbasz o dietę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z herbatników, by był pyszny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Serek mascarpone połączony z herbatnikami to idealne połączenie. To szybkie danie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na gotowanie. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chce się stworzyć bardziej fit wersje, można zamienić go na ricottę. Serek mascarpone ma nieco więcej kalorii, jednak to on jest używany w podstawowej wersji tego deseru ze względu na słodycz. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujesz na pewno, nie pożałujesz.

Alergeny w deserze z herbatników

Lista alergenów dla deseru z herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru z herbatników

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
251.09
612.67
Białko (g)
2.69
6.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
17.21
41.98
Węglowodany przyswajalne (g)
16.13
39.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
18.80
45.88
Tłuszcze nasycone (g)
17.15
41.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
4.03
Cholesterol (mg)
30.28
73.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
205.91
502.41
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z herbatników 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z herbatników

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Truskawki mrożone
350 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
6.22
Za 350 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
23.60