Deser z herbatników
- Herbatniki (150 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Truskawki mrożone (350 g)
- Cukier (10 g)
Przepis na deser z herbatników krok po kroku
Herbatniki pokrusz lub zblenduj.
Mascarpone ubij ze śmietaną i cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Truskawki trochę rozmroź i zmiksuj razem z cukrem.
Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki.
Na dno wyłóż część herbatników, następnie krem mascarpone, mus truskawkowy, kolejna porcja kremu.
Na wierzchu ułóż pozostałą część herbatników.
Udekoruj truskawkami i schłodź.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z herbatników
Deser z herbatników to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste słodkości. Choć jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, smakuje po prostu wybornie.
Przepis na deser z herbatników to świetny pomysł na naprawdę prostą i zdrową przekąskę. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z herbatnikami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak.
Ten deser najlepiej smakuje z herbatnikami. Te maślane ciasteczka kuszą smakiem i idealną chrupkością. Dlatego doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju deserach. Możesz dodać je do owoców, ale najlepiej smakują z dodatkiem słodkiego kremu. W tym przepisie łączy się je z mascarpone. To serek, który zwykle kojarzony jest z tiramisu, jednak idealnie komponuje się też z innymi słodkościami. Wypróbuj go w wersji z truskawkami i pysznymi herbatnikami. Do tego deseru pasują zarówno herbatniki tradycyjne, jak i te czekoladowe. Jeśli nie przepadasz za herbatnikami, sprawdzą się również inne ciastka. Możesz też sięgnąć po te bez cukru, jeśli dbasz o dietę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z herbatników, by był pyszny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Serek mascarpone połączony z herbatnikami to idealne połączenie. To szybkie danie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na gotowanie. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chce się stworzyć bardziej fit wersje, można zamienić go na ricottę. Serek mascarpone ma nieco więcej kalorii, jednak to on jest używany w podstawowej wersji tego deseru ze względu na słodycz. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujesz na pewno, nie pożałujesz.
Alergeny w deserze z herbatników
Lista alergenów dla deseru z herbatników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru z herbatników
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(244g)
Węglowodany
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Składniki mineralne
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.