Deser z gruszki na ciepło

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelizowane gruszki na talerzu
Deser z gruszki na ciepło
Jesień to prawdziwy raj dla smakoszy polskich gruszek. To także idealny moment, aby przygotować ciepły aromatyczny deser z gruszek, ricotty, miodu i orzechów.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
306 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek ricotta (125 g)
  • Orzechy włoskie - garść (20 g)
  • Miód - 2 łyżki, płynny (30 g)
  • Cynamon - szczypta (5 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Gruszka - 2 sztuki (260 g)
  • Cukier (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na deser z gruszki na ciepło krok po kroku

Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazdo nasienne.

Skrop owoce sokiem z cytryny.

W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz gruszki.

Gruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C.

Wyciągnij gruszki z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, przystąp do kolejnych kroków przepisu.

W miejsce po gniazdach nasiennych nałóż serek ricotta. Polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Od razu podawaj.

Jak oceniasz przepis na deser z gruszki na ciepło
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z gruszki na ciepło

Jesień to prawdziwy raj dla smakoszy polskich gruszek. To także idealny moment, aby przygotować ciepły aromatyczny deser z gruszek, ricotty, miodu i orzechów.

Ten prosty przepis na deser z gruszki na ciepło to niezwykle smaczny pomysł na popołudniowy deser. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić deser z gruszki na ciepło to już pokazuje mój sprawdzony przepis, aby powstał ten pyszny deser.

Na początku gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazdo nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz gruszki. Gruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C. Wyciągnij gruszki z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, przystąp do kolejnych kroków przepisu. W miejsce po gniazdach nasiennych nałóż serek ricotta. Polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Od razu podawaj.

Gruszki to owoce, które dotarły do Europy z Persji. Obecnie ze względu na prostotę ich uprawy i krzyżowania rozróżniamy około 60 gatunków. W Polsce najbardziej popularna jest gruszka Konferencja, Lukasówka oraz Klapsa. Jesień to główny sezon na te smaczne owoce. Wówczas wykorzystywana jest jako przekąska lub składnik śniadań, obiadów czy deserów. Słodki smak gruszek idealnie podkreśla smak mięs, a same w sobie z dodatkiem cynamonu lub orzechów idealnie wprowadzają w klimat polskiej złotej jesieni.

Gruszki oprócz nieocenionych walorów smakowych są również bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie wiele witamin, np. A, B1, B2, B6, C, K i PP. Znaleźć w nich można również składniki mineralne takie jak wapń, jod, magnez, sód, miedź i żelazo. Co istotne to także bardzo dobre źródło błonnika. Średniej wielkości gruszka dostarcza ok. 60 kcal, dlatego to idealny dodatek do diety dla osób, które chcą zmniejszyć masę ciała. Im bardziej twarda gruszka, tym mniej ma w sobie węglowodanów prostych, więc po takie owoce mogą sięgać również osoby będące na diecie o obniżonej zawartości łatwoprzyswajalnych węglowodanów.

Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.

Deser z gruszki na ciepło będzie nie tylko smaczny, ale również dobry dla Waszego zdrowia.

Alergeny w deserze z gruszki na ciepło

Lista alergenów dla deseru z gruszki na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze deseru z gruszki na ciepło

na 100g gotowej potrawy

Gruszki oprócz nieocenionych walorów smakowych są również bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie wiele witamin, np. A, B1, B2, B6, C, K i PP. Znaleźć w nich można również składniki mineralne takie jak wapń, jod, magnez, sód, miedź i żelazo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
130.41
306.48
Białko (g)
2.93
6.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
19.45
45.72
Węglowodany przyswajalne (g)
16.86
39.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.59
6.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
5.62
13.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
5.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
7.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
2.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
5.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.09
0.21
Cholesterol (mg)
13.03
30.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
32.67
76.77
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.53
Witamina C (mg)
4.15
9.76
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina E (mg)
0.08
0.20
Retinol (µg (mcg))
31.12
73.12
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.11
0.25
Niacyna (mg)
0.20
0.47
Foliany (µg (mcg))
10.15
23.85
Beta karoten (µg (mcg))
18.27
42.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
30.32
71.25
Potas (mg)
153.51
360.75
Wapń (mg)
75.23
176.80
Fosfor (mg)
63.60
149.45
Magnez (mg)
16.94
39.80
Żelazo (mg)
0.38
0.89
Cynk (mg)
0.36
0.85
Miedź (mg)
0.12
0.29
Mangan (mg)
0.36
0.85
Brak danych dla: miód, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z gruszki na ciepło 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z gruszki na ciepło

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
125 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 g
Orzechy włoskie
20 g
garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Miód
30 g
2 łyżki, płynny
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Cynamon
5 g
szczypta
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Gruszka
260 g
2 sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 260 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
38.20