Deser z gruszki na ciepło
- Serek ricotta (125 g)
- Orzechy włoskie - garść (20 g)
- Miód - 2 łyżki, płynny (30 g)
- Cynamon - szczypta (5 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Gruszka - 2 sztuki (260 g)
- Cukier (10 g)
Przepis na deser z gruszki na ciepło krok po kroku
Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazdo nasienne.
Skrop owoce sokiem z cytryny.
W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz gruszki.
Gruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C.
Wyciągnij gruszki z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, przystąp do kolejnych kroków przepisu.
W miejsce po gniazdach nasiennych nałóż serek ricotta. Polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Od razu podawaj.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat deseru z gruszki na ciepło
Jesień to prawdziwy raj dla smakoszy polskich gruszek. To także idealny moment, aby przygotować ciepły aromatyczny deser z gruszek, ricotty, miodu i orzechów.
Ten prosty przepis na deser z gruszki na ciepło to niezwykle smaczny pomysł na popołudniowy deser. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić deser z gruszki na ciepło to już pokazuje mój sprawdzony przepis, aby powstał ten pyszny deser.
Na początku gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż gniazdo nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i oprósz gruszki. Gruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 15-20 minut w 200 st. C. Wyciągnij gruszki z piekarnika. Gdy są jeszcze ciepłe, przystąp do kolejnych kroków przepisu. W miejsce po gniazdach nasiennych nałóż serek ricotta. Polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Od razu podawaj.
Gruszki to owoce, które dotarły do Europy z Persji. Obecnie ze względu na prostotę ich uprawy i krzyżowania rozróżniamy około 60 gatunków. W Polsce najbardziej popularna jest gruszka Konferencja, Lukasówka oraz Klapsa. Jesień to główny sezon na te smaczne owoce. Wówczas wykorzystywana jest jako przekąska lub składnik śniadań, obiadów czy deserów. Słodki smak gruszek idealnie podkreśla smak mięs, a same w sobie z dodatkiem cynamonu lub orzechów idealnie wprowadzają w klimat polskiej złotej jesieni.
Gruszki oprócz nieocenionych walorów smakowych są również bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie wiele witamin, np. A, B1, B2, B6, C, K i PP. Znaleźć w nich można również składniki mineralne takie jak wapń, jod, magnez, sód, miedź i żelazo. Co istotne to także bardzo dobre źródło błonnika. Średniej wielkości gruszka dostarcza ok. 60 kcal, dlatego to idealny dodatek do diety dla osób, które chcą zmniejszyć masę ciała. Im bardziej twarda gruszka, tym mniej ma w sobie węglowodanów prostych, więc po takie owoce mogą sięgać również osoby będące na diecie o obniżonej zawartości łatwoprzyswajalnych węglowodanów.
Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.
Deser z gruszki na ciepło będzie nie tylko smaczny, ale również dobry dla Waszego zdrowia.
Alergeny w deserze z gruszki na ciepło
Lista alergenów dla deseru z gruszki na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze deseru z gruszki na ciepło
Gruszki oprócz nieocenionych walorów smakowych są również bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają w sobie wiele witamin, np. A, B1, B2, B6, C, K i PP. Znaleźć w nich można również składniki mineralne takie jak wapń, jod, magnez, sód, miedź i żelazo.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.