Deser z galaretki

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowy deser w szklance
Deser z galaretki
Deser z galaretki to świetny pomysł na piękny i smaczny deser. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i łatwe, a efekt końcowy na pewno Was zachwyci.
Przygotowanie 60 min
504 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Galaretka - krystaliczna, 1 opakowanie (77 g)
  • Galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie (77 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, szklanka

Przepis na deser z galaretki krok po kroku

Rozpuść galaretkę przezroczystą / krystaliczną w 400 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do śmietany wlej galaretkę.

W płaskim pojemniku połóż szklanki tak by leżały pod kątem 30 stopni. Możesz podeprzeć je np. zwiniętym ręcznikiem papierowym lub woreczkami z suchymi nasionami.

Masę z galaretki i śmietanki umieść w szklankach. Włóż całość do lodówki na przynajmniej 20 minut by dobrze stężały.

W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową w 400 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.

Wyciągnij szklanki z galaretką z lodówki. Obróć je, tak by masa śmietankowa była u góry szklanki.

Wlej teraz galaretkę truskawkową i ponownie włóż do lodówki. Zostaw na 30 minut, by dobrze wszystko stężało.

Truskawki umyj i osusz. Następnie pokrój je w drobną kostkę.

Przed podaniem umieść truskawki we wgłębieniu w deserze.

Na wierzchu ułóż listek mięty dla dekoracji.

Jak oceniasz przepis na deser z galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat deseru z galaretki

Deser z galaretki to świetny pomysł na piękny i smaczny deser. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i łatwe, a efekt końcowy na pewno Was zachwyci.

Aby przygotować ten prosty przepis na deser z galaretki potrzebujesz dwóch galaretek, śmietanki 36% i truskawek. Na początku rozpuść jedną galaretkę w 400 ml wody. Deser pięknie się prezentuje, gdy użyjesz galaretki krystalicznej, ale możesz użyć również innej galaretki. Gdy galaretka stygnie, ubij śmietanę na sztywno. Do niej dodaj wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Szklanki ustaw w pojemniku tak by były przechylone. Wlej do nich śmietankę i wstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie rozpuść drugą galaretkę i zostaw do ostygnięcia. Truskawki umyj i pokrój w kostkę. Teraz wlej galaretki do szklanek i ponownie odstaw do stężenia. Na wierzchu ułóż truskawki i podawaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić deser z galaretki. Ten deser będzie świetny na imprezę, nie tylko dla dzieci.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją, przed spożyciem to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w deserze z galaretki

Lista alergenów dla deseru z galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze deseru z galaretki

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
193.98
504.34
Białko (g)
3.33
8.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
20.61
53.59
Węglowodany przyswajalne (g)
19.54
50.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
11.34
29.49
Tłuszcze nasycone (g)
11.24
29.23
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z galaretki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z galaretki

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
77 g
krystaliczna, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
truskawkowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
25.20