Deser z galaretką i budyniem
- Galaretka - truskawkowa (75 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy (40 g)
- Truskawki (400 g)
- Mleko 3,2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na deser z galaretką i budyniem krok po kroku
Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj ją z masłem.
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z pozostałym mlekiem oraz cukrem.
Mieszankę z proszkiem budyniowym wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu.
Budyń pozostaw do przestudzenia, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia.
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki.
Na dnie pucharków ułóż truskawki i zalej je galaretką (część truskawek możesz pozostawić do udekorowania wierzchu deseru).
Pucharki wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Na stężałą galaretkę umieść krem budyniowy.
Śmietankę ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, umieść ją na kremie budyniowym. Pozostawione truskawki umieść na ubitej śmietanie.
Gotowy deser podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat deseru z galaretką i budyniem
Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na przekąskę na zimno. Pyszny, domowy deser warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepszy deser z galaretką owocową można przygotować również jako przekąskę po obiedzie. Sprawdzony przepis na deser z galaretką i budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretka truskawkowa, budyń waniliowy, truskawki, mleko, cukier, masło oraz śmietanka 30%.
A jak zrobić deser z galaretką i budyniem? Do garnka wlej szklankę mleka i zagotuj ją z masłem. W szklance wymieszaj proszek budyniowy z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Mieszankę z proszkiem budyniowym wlej do gotującego się mleka i energicznie mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń pozostaw do przestudzenia, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki. Na dnie pucharków ułóż truskawki i zalej je galaretką (część truskawek możesz pozostawić do udekorowania wierzchu deseru). Pucharki wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Na stężałą galaretkę umieść krem budyniowy. Śmietankę ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę, umieść ją na kremie budyniowym. Pozostawione truskawki umieść na ubitej śmietanie. Gotowy deser podawaj na zimno.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.
Podsumowując smaczny deser z galaretką, budyniem i truskawkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w deserze z galaretką i budyniem
Lista alergenów dla deseru z galaretką i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru z galaretką i budyniem
Deser z galaretką i budyniem to doskonała propozycja na orzeźwiający deser, który możesz podać w sezonie letnim. Truskawki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.