Deser z chia i truskawek
- Nasiona chia (30 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Truskawki (200 g)
- Cukier puder (15 g)
Przepis na deser z chia i truskawek krok po kroku
Nasiona wsyp do dwóch szklanek.
Do każdej szklanki dolej po połowie całej ilości mleka. Wymieszaj.
Wstaw do lodówki na 30 minut. Wyciągnij, przemieszaj i wstaw na kolejną godzinę do lodówki.
Truskawki umyj i umieść w blenderze.
Dodaj cukier puder i całość dokładnie zmiksuj.
Mus truskawkowy umieść na wierzchu stężałego puddingu z chia.
Wstaw do lodówki jeszcze na 30 minut.
Więcej informacji na temat deseru z chia i truskawek
Deser z chia i truskawek to pyszny, zdrowy, fit pomysł na przekąskę czy II śniadanie. Taki smaczny deser potrzebuje tylko czterech składników.
Aby wykonać przepis na deser z chia i truskawek potrzebujesz tylko kilku minut. Na początku nasiona wsyp do dwóch szklanek. Do każdej szklanki dolej po połowie całej ilości mleka. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wyciągnij, przemieszaj i wstaw na kolejną godzinę do lodówki. Truskawki umyj i umieść w blenderze. Dodaj cukier puder i całość dokładnie zmiksuj. Mus truskawkowy umieść na wierzchu stężałego puddingu z chia. Wstaw do lodówki jeszcze na 30 minut.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić deser z chia i truskawek. Jeśli chcesz by był on jeszcze bardziej dietetyczny, możesz użyć zmielonego słodzika zamiast cukru pudru. Smak będzie równie dobry, ale z mniejszą ilością kilokalorii. Do jego przygotowania możesz użyć także mrożone truskawki, które przed użyciem wystarczy tylko rozmrozić. Przekonaj się, że ten deser jest najlepszy na „małego głoda”.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Alergeny w deserze z chia i truskawek
Lista alergenów dla deseru z chia i truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze deseru z chia i truskawek
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.