Deser z chia i mleczkiem kokosowym
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Mango - 2 średnie sztuki (700 g)
- Nasiona chia - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Miód (30 g)
- Liście mięty (10 g)
Przepis na deser z chia i mleczkiem kokosowym krok po kroku
Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz miód. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
3/4 mango umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki mus.
Do pucharków rozlej mus mango, na wierzch przelej nasiona chia z mleczkiem kokosowym.
Wierzch deseru udekoruj pozostałymi kawałkami mango oraz listkami mięty.
Gotowy deser wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie deser podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat deseru z chia i mleczkiem kokosowym
Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonały pomysł na dietetyczny deser na zimno. Fit deser z nasionkami chia warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na deser z chia i mleczkiem kokosowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, mango, nasiona chia, miód oraz liście mięty.
A jak zrobić deser z chia i mleczkiem kokosowym? Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz miód. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Mango obierz i pokrój w kostkę. 3/4 mango umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki mus. Do pucharków rozlej mus mango, na wierzch przelej nasiona chia z mleczkiem kokosowym. Wierzch deseru udekoruj pozostałymi kawałkami mango oraz listkami mięty. Gotowy deser wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie deser podawaj na zimno.
Mango jest owocem dość kalorycznym, jednak zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w mango znajdziemy witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych natomiast możemy zaliczyć: miedź, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, selen oraz żelazo. Do korzystnych właściwości mango możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, wzmocnienie układu odpornościowego.
Mleko kokosowe stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego.
Podsumowując prosty w przygotowaniu deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą możesz podać na zimno. Deser świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Deser z chia na mleczku kokosowym jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w deserze z chia i mleczkiem kokosowym
Lista alergenów dla deseru z chia i mleczkiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z chia i mleczkiem kokosowym
Wartości odżywcze deseru z chia i mleczkiem kokosowym
Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszne danie na zimno. Mango wykorzystane do przygotowania deseru stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.