Deser z chia i mascarpone
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Nasiona chia (50 g)
- Wiśnie - wydrylowane (400 g)
- Migdały (30 g)
- Miód - 2 płaskie łyżeczki (20 g)
Przepis na deser z chia i mascarpone krok po kroku
Do miseczki wlej mleko kokosowe, dodaj do niego miód oraz nasiona chia i dobrze wymieszaj.
Składniki odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Nasiona chia powinny dobrze napęcznieć.
Nasiona chia z mlekiem kokosowym przełóż do pucharków - w pucharkach umieść warstwę nasion chia, drylowane wiśnie oraz drugą warstwę nasion chia.
Migdały posiekaj na mniejsze kawałki.
Posiekanymi migdałami posyp wierzch deseru.
Gotowy deser podawaj na zimno.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z chia i mascarpone
Deser z chia i mascarpone to doskonała propozycja na przekąskę na zimno. Pyszny deser z serkiem mascarpone warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z chia i mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, nasiona chia, wiśnie, migdały oraz miód.
A jak zrobić deser z chia i mascarpone? Do miseczki wlej mleko kokosowe, dodaj do niego miód oraz nasiona chia i dobrze wymieszaj. Składniki odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Nasiona chia powinny dobrze napęcznieć. Nasiona chia z mlekiem kokosowym przełóż do pucharków - w pucharkach umieść warstwę nasion chia, drylowane wiśnie oraz drugą warstwę nasion chia. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Posiekanymi migdałami posyp wierzch deseru. Gotowy deser podawaj na zimno.
Nasiona chia stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Możemy zaliczyć do nich między innymi białko, tłuszcze oraz błonnik. Nasionach chia zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wpływają na zachowanie mechanizmów homeostazy organizmu. Błonnik pokarmowy spożywany w odpowiednich ilościach może korzystanie wpływać na perystaltykę jelit. Dodatkowo nasiona chia są źródłem witamin E, niektórych witaminy z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sodu, cynku.
Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami.
Podsumowując najlepszy deser z nasionkami chia i serkiem mascarpone doskonale smakuje na zimno. Deser jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Warto podać go w pucharkach i ozdobić świeżym, sezonowymi owocami. Wiśnie w przepisie możesz zamienić na dowolne owoce. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w deserze z chia i mascarpone
Lista alergenów dla deseru z chia i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze deseru z chia i mascarpone
Deser z chia i mascarpone to doskonała propozycja na smaczny posiłek na zimno. Nasiona chia stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety. Nasiona chia możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek lub koktajli.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.