Deser z chia i mascarpone

Opublikowano: 11.06.2023 r., 14:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chia i mascarpone w słoiczkach
Deser z chia i mascarpone
Deser z chia i mascarpone to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
286 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Nasiona chia (50 g)
  • Wiśnie - wydrylowane (400 g)
  • Migdały (30 g)
  • Miód - 2 płaskie łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka, pucharki, lodówka

Przepis na deser z chia i mascarpone krok po kroku

Do miseczki wlej mleko kokosowe, dodaj do niego miód oraz nasiona chia i dobrze wymieszaj.

Składniki odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Nasiona chia powinny dobrze napęcznieć.

Nasiona chia z mlekiem kokosowym przełóż do pucharków - w pucharkach umieść warstwę nasion chia, drylowane wiśnie oraz drugą warstwę nasion chia.

Migdały posiekaj na mniejsze kawałki.

Posiekanymi migdałami posyp wierzch deseru.

Gotowy deser podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na deser z chia i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,4% osób

Więcej informacji na temat deseru z chia i mascarpone

Deser z chia i mascarpone to doskonała propozycja na przekąskę na zimno. Pyszny deser z serkiem mascarpone warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z chia i mascarpone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, nasiona chia, wiśnie, migdały oraz miód.

A jak zrobić deser z chia i mascarpone? Do miseczki wlej mleko kokosowe, dodaj do niego miód oraz nasiona chia i dobrze wymieszaj. Składniki odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Nasiona chia powinny dobrze napęcznieć. Nasiona chia z mlekiem kokosowym przełóż do pucharków - w pucharkach umieść warstwę nasion chia, drylowane wiśnie oraz drugą warstwę nasion chia. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Posiekanymi migdałami posyp wierzch deseru. Gotowy deser podawaj na zimno.

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Możemy zaliczyć do nich między innymi białko, tłuszcze oraz błonnik. Nasionach chia zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wpływają na zachowanie mechanizmów homeostazy organizmu. Błonnik pokarmowy spożywany w odpowiednich ilościach może korzystanie wpływać na perystaltykę jelit. Dodatkowo nasiona chia są źródłem witamin E, niektórych witaminy z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sodu, cynku.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami.

Podsumowując najlepszy deser z nasionkami chia i serkiem mascarpone doskonale smakuje na zimno. Deser jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Warto podać go w pucharkach i ozdobić świeżym, sezonowymi owocami. Wiśnie w przepisie możesz zamienić na dowolne owoce. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w deserze z chia i mascarpone

Lista alergenów dla deseru z chia i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze deseru z chia i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Deser z chia i mascarpone to doskonała propozycja na smaczny posiłek na zimno. Nasiona chia stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety. Nasiona chia możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek lub koktajli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
127.28
286.38
Białko (g)
3.36
7.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
18.80
42.30
Węglowodany przyswajalne (g)
15.71
35.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.09
6.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.06
11.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
3.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.52
7.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
3.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
4.22
Cholesterol (mg)
4.89
11.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
39.11
88.00
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.30
Witamina C (mg)
4.58
10.30
Retinol (µg (mcg))
10.22
23.00
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Niacyna (mg)
0.83
1.86
Foliany (µg (mcg))
9.57
21.52
Beta karoten (µg (mcg))
348.92
785.08
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
111.68
251.27
Potas (mg)
182.42
410.45
Wapń (mg)
95.71
215.35
Fosfor (mg)
159.46
358.77
Magnez (mg)
37.88
85.22
Żelazo (mg)
0.77
1.73
Cynk (mg)
0.55
1.25
Miedź (mg)
0.14
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z chia i mascarpone 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z chia i mascarpone

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Nasiona chia
50 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Wiśnie
400 g
wydrylowane
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Migdały
30 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Miód
20 g
2 płaskie łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
48.00