Deser z chia fit
- Nasiona chia (15 g)
- Mleko 2% (90 ml)
- Miód (10 g)
- Jabłko (100 g)
- Miód (10 g)
- Masło (10 g)
Przepis na deser z chia fit krok po kroku
Mleko podgrzej w małym garnuszku, dodaj miód i pół łyżeczki cynamonu. Podgrzewaj, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia i wystudź.
Nasiona chia zalej wystudzonym mlekiem i wsadź do lodówki na minimum 2 h. Z nasion powinna powstać ''galaretka''.
Przygotuj karmelizowane jabłka. Pokrój jabłko na średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka, miód, kilka gałązek rozmarynu i cynamon. Smaż chwilę, aż lekko zbrązowieją i zalej 1/4 szklanki wodą. Smaż, aż woda w pełni wyparuje.
Przygotuj pucharki lub wysokie szklanki. Na spód ułóż część jabłek, a następnie pudding chia.
Na wierzch wyłóż pozostałą część jabłek.
Więcej informacji na temat deseru z chia fit
Deser z chia fit to świetna opcja na włączenie do swojego menu niezwykle zdrowej, a przy tym naprawdę smacznej opcji. Całość podawaj z ulubionymi owocami.
Przepis na fit deser z nasionami chia to doskonały pomysł na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę. Pozwala na stworzenie naprawdę smacznej przekąski w ekspresowym czasie, która nie tylko pięknie wygląda, ale również jest zdrowa. Z tym przepisem poradzą sobie początkujący kucharze, a także najmłodsi domownicy. W dodatku ten przepis zawsze się udaje i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności. Dowiesz się z niego jak przygotować chia pudding, który ma idealną formę i smak. Ten deser z mlekiem jest tak pyszny, że przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także najmłodszym domownikom. To świetny pomysł na wartościową przekąskę, która kusi pięknym wyglądem i wspaniałym smakiem. Oprócz tego jest również niezwykle pożywny. Dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nasiona możesz połączyć z dowolnymi owocami, jednak świetnie sprawdzają się właśnie z duszonymi jabłkami. To idealny przepis na jesienne wieczory.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z chia, by powstało danie smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Dowiesz się z niego, jak się robi pudding chia od podstaw samodzielnie w domu. To najlepsze rozwiązanie na wykorzystanie tych zdrowych nasion. Nasiona chia, które stanowią bazę tego produktu, są cennym, choć wciąż nieco egzotycznym produktem. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego i nerwowego. Mają także bardzo dużo błonnika, dlatego usprawniają procesy trawienne w organizmie i pozwalają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Te małe nasionka, choć bardzo niepozorne, skrywają w sobie wiele cennych składników mineralnych, dlatego dobrze, by gościły w naszej diecie a co dzień. Przepis na pudding z ich udziałem jest świetnym sposobem na ich wykorzystanie w smaczny i szybki sposób.
Alergeny w deserze z chia fit
Lista alergenów dla deseru z chia fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
W przepisie na deser z chia fit nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze deseru z chia fit
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(59g)
Węglowodany
(59g)
Tłuszcze
(59g)
Witaminy
(59g)
Składniki mineralne
(59g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.