Przepis na deser z borówkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, pucharki

W misce umieść śmietanę i serek mascarpone.

Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy.

Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków.

Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek.

Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao.

Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Deser z borówkami podany w szklankach.
Deser z borówkami
Koszt przygotowania dania
51.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
730 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Deser z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o deserze z borówkami

Deser z borówkami to bardzo dobry pomysł na coś słodkiego dla całej rodziny. Deser na bazie śmietany i serka mascarpone jest bardzo kremowy i świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Najlepszy deser przygotujesz z kilku prostych składników. Przepis na deser z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, miód, śmietana kremówka, borówki, biszkopty, kawa, kakao.

Jak zrobić deser z borówkami? W misce umieść śmietanę i serek mascarpone. Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków. Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek. Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao. Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując smaczny deser z borówkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Deser jest doskonały dla dzieci i dorosłych. Szybki deser można wzbogacić kawałkami posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej. Prosty przepis można zmodyfikować i dodać do niego maliny lub jagody. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze deseru z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
203.00 kcal
730.80 kcal
Białko
2.61 g
9.38 g

Węglowodany w deserze z borówkami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
21.54 g
77.55 g
Węglowodany przyswajalne
19.75 g
71.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
6.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
12.59 g
45.32 g
Tłuszcze nasycone
12.15 g
43.76 g
Tłuszcze nienasycone
0.43 g
1.56 g
Cholesterol
36.50 mg
131.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na deser z borówkami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina C
2.72 mg
9.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na deser z borówkami

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
110.98 mg
399.52 mg
Wapń
39.94 mg
143.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z borówkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze z borówkami

Lista alergenów dla deseru z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania deseru z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na deser z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób