Deser z borówkami

Opublikowano: 19.05.2022 r.
Śmietanka kremowa, mascarpone i soczyste borówki amerykańskie to kluczowe składniki tego deseru, który dodatkowo składa się z miodu, biszkoptów i delikatnego aromatu kawy. Całość dopełnia posypka z kakao. Ten miks smaków i tekstur sprawia, że deser jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle efektowny.
Składniki dla 5 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
 - Mascarpone - 300 g
 - Miód - 100 g
 - Biszkopty - 300 g
 - Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Kawa, gotowy napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
 - Borówka amerykańska - 500 g
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, pucharki
 
Przepis krok po kroku
- W misce umieść śmietanę i serek mascarpone.
 - Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy.
 - Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków.
 - Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek.
 - Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao.
 - Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
 
Komentarz dietetyka
Deser z borówkami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Deser jest kaloryczny i powinny ograniczać go osoby na diecie redukcyjnej. Deser może pojawić się w naszym menu raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny