Deser z borówkami

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Borówkowy deser w szklankach
Deser z borówkami
Deser z borówkami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Deser na bazie serka mascarpone sprawdzi się podany do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
730 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Miód (100 g)
  • Biszkopty (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
  • Borówka amerykańska (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, pucharki

Przepis na deser z borówkami krok po kroku

W misce umieść śmietanę i serek mascarpone.

Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy.

Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków.

Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek.

Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao.

Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na deser z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat deseru z borówkami

Deser z borówkami to bardzo dobry pomysł na coś słodkiego dla całej rodziny. Deser na bazie śmietany i serka mascarpone jest bardzo kremowy i świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Najlepszy deser przygotujesz z kilku prostych składników. Przepis na deser z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, miód, śmietana kremówka, borówki, biszkopty, kawa, kakao.

Jak zrobić deser z borówkami? W misce umieść śmietanę i serek mascarpone. Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków. Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek. Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao. Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując smaczny deser z borówkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Deser jest doskonały dla dzieci i dorosłych. Szybki deser można wzbogacić kawałkami posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej. Prosty przepis można zmodyfikować i dodać do niego maliny lub jagody. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w deserze z borówkami

Lista alergenów dla deseru z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze deseru z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Deser z borówkami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Deser jest kaloryczny i powinny ograniczać go osoby na diecie redukcyjnej. Deser może pojawić się w naszym menu raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
203.00
730.80
Białko (g)
2.61
9.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
21.54
77.55
Węglowodany przyswajalne (g)
19.75
71.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
6.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
12.59
45.32
Tłuszcze nasycone (g)
12.15
43.76
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.56
Cholesterol (mg)
36.50
131.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina C (mg)
2.72
9.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
110.98
399.52
Wapń (mg)
39.94
143.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z borówkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z borówkami

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
73.00