Deser z borówkami
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (300 g)
- Miód (100 g)
- Biszkopty (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Borówka amerykańska (500 g)
Przepis na deser z borówkami krok po kroku
W misce umieść śmietanę i serek mascarpone.
Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy.
Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków.
Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek.
Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao.
Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z borówkami
Deser z borówkami to bardzo dobry pomysł na coś słodkiego dla całej rodziny. Deser na bazie śmietany i serka mascarpone jest bardzo kremowy i świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Najlepszy deser przygotujesz z kilku prostych składników. Przepis na deser z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, miód, śmietana kremówka, borówki, biszkopty, kawa, kakao.
Jak zrobić deser z borówkami? W misce umieść śmietanę i serek mascarpone. Dodaj miód i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na spodzie pucharków. Wyłóż warstwę kremu, borówki oraz kolejną warstwę nasączonych ciastek. Następnie wyłóż kolejną warstwę kremu, borówki i całość udekoruj kakao. Deser schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując smaczny deser z borówkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Deser jest doskonały dla dzieci i dorosłych. Szybki deser można wzbogacić kawałkami posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej. Prosty przepis można zmodyfikować i dodać do niego maliny lub jagody. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w deserze z borówkami
Lista alergenów dla deseru z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze deseru z borówkami
Deser z borówkami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Deser jest kaloryczny i powinny ograniczać go osoby na diecie redukcyjnej. Deser może pojawić się w naszym menu raz w tygodniu.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.