Deser z bananami i kakao

Opublikowano: 18.02.2024 r., 17:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bananowy deser w szklance.
Deser z bananami i kakao
Deser z bananami i kakao to świetna opcja, jeśli kochasz słodkości, ale chcesz zdrowo się odżywiać. Ten deser jest lekki, a przy tym napakowany składnikami odżywczymi.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
355 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Banan (120 g)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
  • Nasiona chia (45 g)
  • Mleko 1,5% (500 ml)
  • Granola bez cukru (35 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szklanki

Przepis na deser z bananami i kakao krok po kroku

Banana obierz, 3/4 rozgnieć widelcem, resztę odstaw do dekoracji (możesz skropić sokiem z cytryny, by nie stracił koloru).

Do garnka wlej mleko, dodaj banana, chia i kakao. Podgrzewaj przez 3-5 minut, mieszając.

Całość przelej do szklanek. Ostudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Po tym czasie udekoruj granolą i pokrojonym bananem.

Jak oceniasz przepis na deser z bananami i kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,3% osób

Więcej informacji na temat deseru z bananami i kakao

Deser z bananami i kakao to świetna opcja, jeśli kochasz słodkości, ale chcesz zdrowo się odżywiać. Ten deser jest lekki, a przy tym napakowany składnikami odżywczymi.

Przepis na deser z bananami i kakao to doskonała opcja dla miłośników bananów. Banany idealnie komponują się z kakao. To jedno z tych połączeń, które nigdy się nie nudzi. Dorzuca się do nich również mleko i nasiona chia. To najlepszy sposób na stworzenie naprawdę odżywczego deseru, który zachwyca formą i smakiem. Nie musisz dodawać do niego cukru. Jest słodki sam w sobie, to ze względu na duży dodatek bananów. Najlepiej wybierać do tego przepisu nieco przejrzałe banany. Dzięki temu całość będzie naprawdę słodka. To prosta opcja na to jak wykorzystać te owoce, gdy już nie są zbyt świeże. W takiej wersji stają się wyjątkowo smaczne. Wszystkie składniki w tym daniu tworzą smaczny miks, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z bananami i kakao, by był pyszny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten łatwy przepis sprawdzi się idealnie. Ten deser jest również tani i szybki, dzięki temu sprawdzi się, nawet jeśli nie masz czasu. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces najlepiej podgotować wcześniej nasiona chia przed schłodzeniem.

Głównym składnikiem tego deseru są banany, to owoce, które zaskakują wszystkich delikatnym, bardzo słodkim smakiem. Dlatego mają tak wielu fanów. Jednak oprócz tego, wspierają również zdrowie. O czym wie już mało osób, gdyż banany często są demonizowane ze względu na dużą liczbę kalorii i dość wysoki indeks glikemiczny. Warto jednak wiedzieć, że połączone ze źródłem białka i tłuszczu nie są niebezpieczne dla stabilnej glikemii. Jeśli chcesz mieć pewność, że deser będzie dla Ciebie dobry, zamiast normalnego mleka sięgnij po wysokoproteinowy jogurt pitny, który sprawdzi się równie dobrze, ale dostarczy znacznie więcej białka.

Oprócz bananów niezwykle istotne jest również kakao. Wybierz te bez dodatku cukru. Nie sięgaj po napoje o smaku kakao, które popularne są dla dzieci. To opcja pełna cukru, wzmacniaczy smaku i konserwantów.

Alergeny w deserze z bananami i kakao

Lista alergenów dla deseru z bananami i kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • granola bez cukru

Wartości odżywcze deseru z bananami i kakao

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
100.14
355.50
Białko (g)
4.38
15.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
14.63
51.93
Węglowodany przyswajalne (g)
11.02
39.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.60
12.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
3.43
12.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
3.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
8.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
2.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
6.13
Cholesterol (mg)
3.52
12.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
41.40
146.97
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.54
Witamina C (mg)
1.59
5.65
Witamina D (µg (mcg))
0.77
2.75
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.42
Retinol (µg (mcg))
40.85
145.00
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.37
Ryboflawina (mg)
0.24
0.84
Niacyna (mg)
0.81
2.88
Foliany (µg (mcg))
9.73
34.52
Beta karoten (µg (mcg))
5.30
18.80
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
34.02
120.77
Potas (mg)
240.74
854.62
Wapń (mg)
135.42
480.72
Fosfor (mg)
158.20
561.62
Magnez (mg)
45.86
162.80
Żelazo (mg)
0.88
3.12
Cynk (mg)
0.81
2.87
Miedź (mg)
0.14
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z bananami i kakao 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z bananami i kakao

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Nasiona chia
45 g
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 45 g
Mleko 1,5%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Granola bez cukru
35 g
10.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 35 g
Koszt składników
25.30