Przepis na deser w szklance krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
rondelek, szklanka, łyżka

W rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.

Do szklanek wsyp musli.

Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego.

Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem.

Na górze ułóż pozostałe maliny.

Deser w szklance z dodatkiem malin
Deser w szklance
Koszt przygotowania dania
41.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Deser w szklance - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o deserze w szklance

Deser w szklance przygotujesz w kilka minut. Będzie się nie tylko pięknie prezentował, ale również na pewno wszystkim zasmakuje.

Przepis na deser w szklance jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, a z niego powstaje efektowny i pyszny pomysł na najlepszy deser dla dzieci i dorosłych. Najpierw w rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. Do szklanek wsyp musli. Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem. Na górze ułóż pozostałe maliny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić deser w szklance.

Maliny to jedne z bardziej popularnych owoców na polskich stołach. Dzikie odmiany malin były spożywane już w epoce brązu i do tej pory utrzymuje się ich popularność. Te małe, różowe owoce mają nie tylko pyszny smak i piękny kolor, ale są również bogate w wartości odżywcze. Już od tysiącleci wykorzystuje się je również w lecznictwie. W malinach znaleźć można dużo witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C i E, które są naturalnymi antyoksydantami. A także witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez. Maliny doceniane są również za ich bogactwo w błonnik, pektyny i substancje śluzowate, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. W tych niepozornych owockach znaleźć można także kwas elagowy, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zawierają przy tym tylko 33 kcal w 100 g, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Wartości odżywcze deseru w szklance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
66.54 kcal
153.04 kcal
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Białko
1.74 g
3.99 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Węglowodany w deserze w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
17.17 g
39.49 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.04 g
27.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.13 g
11.80 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
1.03 g
2.36 g
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.31 g
0.71 g
Tłuszcze nienasycone
0.72 g
1.65 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na deser w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
18.57 µg (mcg)
42.71 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Witamina B6
0.44 mg
1.01 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Witamina B12
1.20 µg (mcg)
2.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Witamina C
17.31 mg
39.81 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Retinol
17.14 µg (mcg)
39.43 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Niacyna
1.40 mg
3.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Foliany
93.74 µg (mcg)
215.59 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Beta karoten
9.23 µg (mcg)
21.23 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na deser w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
26.93 mg
61.95 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Potas
135.19 mg
310.93 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Wapń
20.45 mg
47.04 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Fosfor
43.85 mg
100.85 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Magnez
21.87 mg
50.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
3.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
1.29 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru w szklance 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze w szklance

Lista alergenów dla deseru w szklance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • musli bez cukru

W przepisie na deser w szklance nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania deseru w szklance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musli bez cukru
100 g
10.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
Maliny
600 g
400 g + kilka owoców do dekoracji
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na deser w szklance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób