Deser w szklance
- Musli bez cukru (100 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
- Maliny 400 g + kilka owoców do dekoracji (600 g)
- Cukier (10 g)
Przepis na deser w szklance krok po kroku
W rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.
Do szklanek wsyp musli.
Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego.
Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem.
Na górze ułóż pozostałe maliny.
Więcej informacji na temat deseru w szklance
Deser w szklance przygotujesz w kilka minut. Będzie się nie tylko pięknie prezentował, ale również na pewno wszystkim zasmakuje.
Przepis na deser w szklance jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, a z niego powstaje efektowny i pyszny pomysł na najlepszy deser dla dzieci i dorosłych. Najpierw w rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. Do szklanek wsyp musli. Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem. Na górze ułóż pozostałe maliny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić deser w szklance.
Maliny to jedne z bardziej popularnych owoców na polskich stołach. Dzikie odmiany malin były spożywane już w epoce brązu i do tej pory utrzymuje się ich popularność. Te małe, różowe owoce mają nie tylko pyszny smak i piękny kolor, ale są również bogate w wartości odżywcze. Już od tysiącleci wykorzystuje się je również w lecznictwie. W malinach znaleźć można dużo witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C i E, które są naturalnymi antyoksydantami. A także witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez. Maliny doceniane są również za ich bogactwo w błonnik, pektyny i substancje śluzowate, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. W tych niepozornych owockach znaleźć można także kwas elagowy, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zawierają przy tym tylko 33 kcal w 100 g, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.
Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.
Alergeny w deserze w szklance
Lista alergenów dla deseru w szklance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- musli bez cukru
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze deseru w szklance
Maliny są bogate w kwas elagowy, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.