Przepis na deser w szklance krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
rondelek, szklanka, łyżka

W rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści.

Do szklanek wsyp musli.

Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego.

Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem.

Na górze ułóż pozostałe maliny.

Często zadawane pytania

Deser w szklance z dodatkiem malin
Deser w szklance
Koszt przygotowania dania
45.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Deser w szklance - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o deserze w szklance

Deser w szklance przygotujesz w kilka minut. Będzie się nie tylko pięknie prezentował, ale również na pewno wszystkim zasmakuje.

Przepis na deser w szklance jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, a z niego powstaje efektowny i pyszny pomysł na najlepszy deser dla dzieci i dorosłych. Najpierw w rondelku umieść 400 g malin. Dodaj cukier i łyżkę wody. Całość gotuj, aż owoce się rozpadną, a cukier rozpuści. Do szklanek wsyp musli. Na płatki wyłóż po 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Na jogurt wyłóż wystudzone maliny i przykryj pozostałym jogurtem. Na górze ułóż pozostałe maliny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić deser w szklance.

Maliny to jedne z bardziej popularnych owoców na polskich stołach. Dzikie odmiany malin były spożywane już w epoce brązu i do tej pory utrzymuje się ich popularność. Te małe, różowe owoce mają nie tylko pyszny smak i piękny kolor, ale są również bogate w wartości odżywcze. Już od tysiącleci wykorzystuje się je również w lecznictwie. W malinach znaleźć można dużo witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C i E, które są naturalnymi antyoksydantami. A także witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, fosfor, żelazo i magnez. Maliny doceniane są również za ich bogactwo w błonnik, pektyny i substancje śluzowate, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. W tych niepozornych owockach znaleźć można także kwas elagowy, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zawierają przy tym tylko 33 kcal w 100 g, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.

Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Wartości odżywcze deseru w szklance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
89.84 kcal
206.62 kcal
Białko
3.35 g
7.70 g

Węglowodany w deserze w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
19.87 g
45.71 g
Węglowodany przyswajalne
14.74 g
33.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.13 g
11.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
1.68 g
3.88 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
1.48 g
Tłuszcze nienasycone
1.04 g
2.40 g
Tłuszcze jednonasycone
0.59 g
1.36 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na deser w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
28.68 µg (mcg)
65.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.45 mg
1.04 mg
Witamina B12
1.31 µg (mcg)
3.01 µg (mcg)
Witamina C
17.31 mg
39.81 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: musli bez cukru.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.35 mg
Brak danych dla: musli bez cukru.
czytaj dalej
Retinol
27.03 µg (mcg)
62.18 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.37 mg
Niacyna
1.44 mg
3.32 mg
Foliany
94.84 µg (mcg)
218.12 µg (mcg)
Beta karoten
10.77 µg (mcg)
24.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na deser w szklance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
35.07 mg
80.65 mg
Potas
160.02 mg
368.05 mg
Wapń
42.43 mg
97.59 mg
Fosfor
67.80 mg
155.95 mg
Magnez
24.07 mg
55.35 mg
Żelazo
1.36 mg
3.12 mg
Cynk
0.65 mg
1.50 mg
Miedź
0.10 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru w szklance 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze w szklance

Lista alergenów dla deseru w szklance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • musli bez cukru
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Cena przygotowania deseru w szklance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musli bez cukru
100 g
10.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Maliny
600 g
400 g + kilka owoców do dekoracji
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
59.70
Jak oceniasz przepis na deser w szklance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.4% osób