Deser w kokilkach
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Cukier (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Laska wanilii (2 g)
Przepis na deser w kokilkach krok po kroku
Żółtka ubij z cukrem na puch. Śmietanę zagotuj z wydrążoną laską wanilii. Schłodź.
Następnie przestudzoną śmietanę wlej do żółtek, cały czas mieszając.
Rozlej do kokilek i piecz 50 min w 100 st. C. Przestudź.
Następnie posyp z wierzchu cukrem brązowym i przypal palnikiem.
Więcej informacji na temat deseru w kokilkach
Deser w kokilkach to świetna opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest prosty w przygotowaniu, a zaskakuje waniliowym aromatem.
Przepis na deser w kokilkach to pyszny pomysł na przekąskę, która umili Ci dzień. Jeśli nie masz pomysłu na to, jaki deser przygotować do kawy, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. To najlepszy wybór dla osób, które kochają kuchnię francuską, bo to właśnie nią jest inspirowany. Jeśli chcesz sprawić, by przepis był bardziej zdrowy, zamiast cukru możesz sięgnąć po słodziki. Kyslitol i erytrytol całkiem dobrze sprawdzają się również w trakcie obróbki termicznej, są smaczne, a przy okazji znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia. Całość nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Zwykle krem ten podaje się w kokilkach, w których jest pieczony. Jeśli ich nie posiadasz, możesz wykorzystać małe naczynie żaroodporne, najlepiej takie wielkości małego lunchboxa lub nawet mniejsze. Warto pamiętać, że to jednak deser i lepiej nie zjadać go w zbyt dużych porcjach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser w kokilkach, by był smaczny, a przy okazji dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi deser zapiekany w kokilkach w kilku prostych krokach. Ten wyjątkowy deser jest smaczny, szybki i naprawdę ciekawy. To francuski przysmak o gęstej i puszystej konsystencji z waniliową nutą. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu. To właśnie stąd wzięła się jego francuska nazwa - creme brulee, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza "przypalony krem". To deser o niezwykle prostym połączeniu smaków, jednak wiele osób nie przygotowuje go w domu z obawy na skomplikowane przygotowanie. Co prawda nie należy on do najprostszych deserów, jednak spokojnie poradzą sobie z nim początkujący. Deser ten przygotowuje się na bazie prostych produktów, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie. Jednym z głównych składników są żółtka. Do deseru nie używa się białek, a więc stanowi świetne rozwiązanie, jeżeli przy okazji innych wypieków np. bez zostały nam tylko żółtka. Warto sięgnąć po jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu. Dzięki temu cały deser smakuje lepiej.
Alergeny w deserze w kokilkach
Lista alergenów dla deseru w kokilkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru w kokilkach
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.