Deser rafaello
- Biszkopty (50 g)
- Migdały - płatki (80 g)
- Mascarpone (500 g)
- Czekolada biała (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (20 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Likier kokosowy - dodatek opcjonalny tylko dla osób dorosłych (100 ml)
Przepis na deser rafaello krok po kroku
Biszkopty pokrusz i wsyp na dno pucharków. Delikatnie skrop likierem kokosowym.
Na biszkopty wsyp płatki migdałów.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mascarpone włóż do miseczki i chwilę zmiksuj. Wlej połowę rozpuszczonej czekolady i dokładnie zmiksuj.
Krem wyłóż na warstwę z płatków migdałowych.
Pozostałą czekoladę ponownie podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Polewą polej krem w pucharkach. Wierzch deseru posyp wiórkami kokosowymi.
Deser podawaj schłodzony.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat deseru rafaello
Deser rafaello to szybki i prosty sposób na pyszny domowy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!
Składniki potrzebne aby wykonać przepis na deser rafaello to tylko biszkopty, płatki migdałowe, mascarpone, biała czekolada, śmietanka 30% i wiórki kokosowe. Jeśli wykonujesz deser dla dorosłych możesz również użyć likieru kokosowego.
Najpierw biszkopty pokrusz i wsyp na dno pucharków. Delikatnie skrop likierem kokosowym. Na biszkopty wsyp płatki migdałów. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mascarpone włóż do miseczki i chwilę zmiksuj. Wlej połowę rozpuszczonej czekolady i dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na warstwę z płatków migdałowych. Pozostałą czekoladę ponownie podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Polewą polej krem w pucharkach. Wierzch deseru posyp wiórkami kokosowymi. Deser podawaj schłodzony.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić deser rafaello. Ten łatwy deser z wiórkami kokosowymi na pewno wszystkim zasmakuje.
Kokos, czyli owoc palmy kokosowej to bardzo popularny na całym świecie produkt spożywczy. Powstają z niego wiórki kokosowe, olej kokosowy, woda kokosowa oraz mleczko kokosowe. Każdy z tych produktów ma w sobie charakterystyczny smak, który uwielbia wiele osób. Palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, choć swoich krewnych ma również w Ameryce Południowej i Środkowej.
Na pewno nie raz spotkaliście się w sklepie z brązowym, dużym twardym orzechem lub sięgnęliście po opakowanie wiórków kokosowych, które często stanowią dodatek do ciast. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Wiórki znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.
Alergeny w deserze rafaello
Lista alergenów dla deseru rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze deseru rafaello
Wiórki kokosowe znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.