Deser rafaello

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowy deser w słoiczkach
Deser rafaello
Deser rafaello to szybki i prosty sposób na pyszny domowy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!
Przygotowanie 30 min
976 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Biszkopty (50 g)
  • Migdały - płatki (80 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (20 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Likier kokosowy - dodatek opcjonalny tylko dla osób dorosłych (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na deser rafaello krok po kroku

Biszkopty pokrusz i wsyp na dno pucharków. Delikatnie skrop likierem kokosowym.

Na biszkopty wsyp płatki migdałów.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Mascarpone włóż do miseczki i chwilę zmiksuj. Wlej połowę rozpuszczonej czekolady i dokładnie zmiksuj.

Krem wyłóż na warstwę z płatków migdałowych.

Pozostałą czekoladę ponownie podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Polewą polej krem w pucharkach. Wierzch deseru posyp wiórkami kokosowymi.

Deser podawaj schłodzony.

Jak oceniasz przepis na deser rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat deseru rafaello

Deser rafaello to szybki i prosty sposób na pyszny domowy podwieczorek. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!

Składniki potrzebne aby wykonać przepis na deser rafaello to tylko biszkopty, płatki migdałowe, mascarpone, biała czekolada, śmietanka 30% i wiórki kokosowe. Jeśli wykonujesz deser dla dorosłych możesz również użyć likieru kokosowego.

Najpierw biszkopty pokrusz i wsyp na dno pucharków. Delikatnie skrop likierem kokosowym. Na biszkopty wsyp płatki migdałów. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mascarpone włóż do miseczki i chwilę zmiksuj. Wlej połowę rozpuszczonej czekolady i dokładnie zmiksuj. Krem wyłóż na warstwę z płatków migdałowych. Pozostałą czekoladę ponownie podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Polewą polej krem w pucharkach. Wierzch deseru posyp wiórkami kokosowymi. Deser podawaj schłodzony.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić deser rafaello. Ten łatwy deser z wiórkami kokosowymi na pewno wszystkim zasmakuje.

Kokos, czyli owoc palmy kokosowej to bardzo popularny na całym świecie produkt spożywczy. Powstają z niego wiórki kokosowe, olej kokosowy, woda kokosowa oraz mleczko kokosowe. Każdy z tych produktów ma w sobie charakterystyczny smak, który uwielbia wiele osób. Palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, choć swoich krewnych ma również w Ameryce Południowej i Środkowej.

Na pewno nie raz spotkaliście się w sklepie z brązowym, dużym twardym orzechem lub sięgnęliście po opakowanie wiórków kokosowych, które często stanowią dodatek do ciast. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Wiórki znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.

Alergeny w deserze rafaello

Lista alergenów dla deseru rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru rafaello

na 100g gotowej potrawy

Wiórki kokosowe znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
434.07
976.65
Białko (g)
5.12
11.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
19.74
44.42
Węglowodany przyswajalne (g)
17.68
39.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
4.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
34.66
77.98
Tłuszcze nasycone (g)
29.34
66.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
11.97
Cholesterol (mg)
73.00
164.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina C (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
65.65
147.70
Wapń (mg)
125.24
281.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru rafaello 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru rafaello

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Migdały - płatki
80 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 80 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
20 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Likier kokosowy
100 ml
dodatek opcjonalny tylko dla osób dorosłych
30.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Koszt składników
64.50