Deser oreo

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
deser oreo
Deser oreo w przeźroczystej szklance, ozdobiony bitą śmietaną.
Deser oreo to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają te małe, ale smaczne ciasteczka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak zaskoczy każdego.
Przygotowanie 20 min
345 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasteczka oreo (150 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Ekstrakt waniliowy (5 ml)
  • Mleko 3,2% (45 ml)
  • Ciasteczka oreo - do dekoracji (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder

Przepis na deser oreo krok po kroku

Z ciasteczek usuń krem i odłóż do osobnej miski.

Ciasteczka drobno zblenduj.

Do kremu z ciasteczek dodaj mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i mleko.

Wymieszaj masę do całkowitego połączenia składników.

Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki, na dno wyłóż warstwę ciasteczek i układaj naprzemiennie z kremem.

Wierzch możesz ozdobić bitą śmietaną i ciastkami oreo.

Jak oceniasz przepis na deser oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat deseru oreo

Deser oreo to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają te małe, ale smaczne ciasteczka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak zaskoczy każdego.

Przepis na deser oreo to najlepszy wybór dla dzieci. Jest bardzo smaczny, a przy tym naprawdę apetycznie prezentuje się na stole. Ciasteczka oreo mają wielu zwolenników. Są smaczne, niezwykle słodkie i bardzo pięknie się prezentują. To ze względu na duży kontrast między białym kremem a czarnymi ciastkami. Deser idealnie sprawdzi się na różne okazje. Możesz go podawać na różnego rodzaju imprezy. Deser ten ze względu na dodatek nabiału powinien jednak możliwie długo spędzić w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Dlatego podaj go na stół dopiero przed planowanym zjedzeniem. Ten deser wygląda prawie jak z najlepszych kawiarni. To ze względu na liczne masy. Jeśli się spieszysz i nie masz czasu przygotowywać wielu różnych mas, możesz sięgnąć po jedną. Dzięki temu cały proces przygotowania zabierze znacznie mniej czasu, a Ty będziesz cieszyć się ciekawym i niezwykle słodkim deserem w kilka minut. To opcja dla osób, które kochają naprawdę słodkie desery. Choć nie dodaje się do niego dużej ilości cukru, to wciąż ze względu na spory dodatek ciastek zachęca słodyczą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser oreo, by był pyszny, dobry dla początkujących i szybki, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dowiesz się z niego, jak się robi deser z pokruszonymi ciastkami oreo. Masa oreo charakteryzuje się tym, że w kremie znajdują się posiekane ciasteczka oreo, które nadają chrupkość. Zrobienie tego deseru z ciasteczkami oreo jest bardzo proste. Wszystko zajmie jedynie kilka minut. Jest to zdecydowanie fajny, ekspresowy krem. Najlepiej deser podawać w wysokich szklankach. Dzięki temu pięknie się prezentuje, tak że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do tego deseru niekoniecznie musisz kupować ciastka oreo. Świetnie sprawdzą się również tańsze zamienniki, które świetnie je imitują. Są równie smaczne, więc różnica nie jest wyczuwalna.

Alergeny w deserze oreo

Lista alergenów dla deseru oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
    • Ciasteczka oreo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze deseru oreo

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
402.18
345.88
Białko (g)
3.95
3.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
31.65
27.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
27.80
23.91
Tłuszcze nasycone (g)
27.73
23.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
131.50
113.09
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru oreo 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru oreo

Koszt składników
21.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
150 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 150 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mleko 3,2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Ciasteczka oreo
45 g
do dekoracji
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 45 g
Koszt składników
21.75