Deser na zimno borówkowo-kokosowy
- Borówka amerykańska mrożona (125 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- Mleczko kokosowe (125 ml)
- Sok z cytryny (12 ml)
- Cukier - do smaku (35 g)
- Żelatyna (10 g)
Przepis na deser na zimno borówkowo-kokosowy krok po kroku
Borówkę jogurt, mleczko kokosowe, sok z cytryny i cukier zblenduj na gładką masę.
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Gdy żelatyna będzie chłodna, dodaj do niej 3 łyżki masy borówkowej, wymieszaj i powtórz raz jeszcze.
Masę z żelatyną wlej do reszty masy i jeszcze raz dokładnie zblenduj (im dłużej blendujesz, tym większą piankę otrzymasz).
Masę przelej do salaterek lub miseczek.
Odstaw na całą noc do lodówki.
Więcej informacji na temat deseru na zimno borówkowo-kokosowego
Lekki jak pianka deser na zimno borówkowo-kokosowy zrobisz bardzo szybko. Zobacz, jak go przygotować – to niezwykle proste. Koniecznie spróbuj. Jest fajną opcją na drugie śniadanie. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilka prostych składników. Całość jest niezwykle puszysta i daje świetny efekt piankowej konsystencji. Jest super także dla dzieci. Przepis na deser na zimno borówkowo-kokosowy robi się dosłownie kilka minut, ale trzeba go odstawić do stężenia na całą noc. Warto o tym pamiętać, więc przygotuj go dzień wcześniej.
Deser na zimno borówkowo-kokosowy to świetny pomysł na delikatny deser w pucharku. Dzięki napowietrzeniu masy blenderem i utrwalenie jej żelatyną uzyskuje się efekt pianki. Do przepisu na deser na zimno borówkowo-kokosowy możesz użyć nie tylko borówki amerykańskie mrożone. Owoce świeże będą także bardzo dobrą opcją. Dzięki temu deser zrobić można o każdej porze roku.
Jak zrobić deser na zimno borówkowo-kokosowy? Wystarczy zblendować dokładnie borówki amerykańskie, serek homogenizowany o smaku waniliowym, mleczko kokosowe oraz cukier. Spróbuj, czy wszystko jest smaczne. Jeżeli deser jest za mało słodki, dodaj więcej cukru. Można także dodać więcej soku z cytryny, by nadać większej kwaskowatości. Następnie należy przygotować żelatynę. W tym celu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Warunkiem dobrego deseru na bazie żelatyny jest to, by nie poddawać jej wrzącej wodzie. Jeżeli woda użyta do rozpuszczania żelatyny wrze, straci ona swoje właściwości. Gdy żelatyna się rozpuści, odstaw ją do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest zahartowanie żelatyny. Dodaj do niej 3 łyżki masy borówkowej i wymieszaj. Czynność należy powtórzyć raz jeszcze i następnie wymieszać żelatynę razem z masą borówkową. Zrób to blenderem, by dokładnie wymieszać żelatynę, a dodatkowo napowietrzyć masę. Blenduj, aż pojawią się bąbelki. Deser zabezpiecz i schowaj do lodówki. Przepis na deser na zimno borówowo-kokosowy jest gotowy, gdy całkiem stężeje.
Deser na zimno borówkowo-kokosowy z wierzchu zmieni lekko kolor. To naturalne zjawisko – wszystko jest w porządku.
Borówka amerykańska jest zdrowym owocem. Dzięki niej wzrasta zdolność do uczenia się, wspiera koncentrację. Mogą one pozytywnie wpływać na działanie insuliny. Poza tym owoce te charakteryzują się tym, że zawierają antyoksydanty i witaminy. Dostarczają między innymi witaminę A oraz E, dzięki czemu mają korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto, jedzenie borówek amerykańskich wspiera wzrok. Wspiera także pracę wątroby, a nawet wpływa korzystnie na wartości ciśnienia tętniczego krwi.
Alergeny w deserze na zimno borówkowo-kokosowym
Lista alergenów dla deseru na zimno borówkowo-kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
W przepisie na deser na zimno borówkowo-kokosowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- borówka amerykańska mrożona
Wartości odżywcze deseru na zimno borówkowo-kokosowego
Jeżeli ograniczasz cukier w diecie, warto jest zamienić go na np. syrop z agawy.
Energia i białka
(253g)
Węglowodany
(253g)
Tłuszcze
(253g)
Składniki mineralne
(253g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.