Deser chia z mango
- Nasiona chia (40 g)
- Mango (280 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (200 ml)
- Banan (180 g)
Przepis na deser chia z mango krok po kroku
Nasiona chia przełóż do miski, zalej zimną wodą, wymieszaj.
Odstaw je na 30 minut, aby napęczniały.
Banana rozgnieć widelcem i połącz z jogurtem oraz nasionami.
Wyłóż do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Mango obierz, pokrój w kostkę.
Wyłóż na wierzch puddingu.
Gotowe desery włóż do lodówki na całą noc.
Więcej informacji na temat deseru chia z mango
Deser chia z mango to doskonała opcja na naprawdę smaczny, a przy tym niezwykle ciekawy posiłek. Całość jest prosta w przygotowaniu, a przy tym dobra dla zdrowia.
Przepis na deser chia z mango to doskonała opcja na zdrowy słodycz, który może pojawiać się w diecie. Robi się go z nasionkami chia, które są niezwykle zdrowe. To dietetyczny sposób na słodkości. Nasiona chia, które stanowią bazę tego produktu, są cennym, choć wciąż nieco egzotycznym produktem. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego i nerwowego. Mają także bardzo dużo błonnika, dlatego usprawniają procesy trawienne w organizmie i pozwalają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Te małe nasionka, choć bardzo niepozorne, skrywają w sobie wiele cennych składników mineralnych, dlatego dobrze, by gościły w naszej diecie a co dzień. Przepis na pudding z ich udziałem jest świetnym sposobem na ich wykorzystanie w smaczny i szybki sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser chia z mango, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi naprawdę smaczny posiłek, który w dodatku jest fit. Pozwala na stworzenie naprawdę smacznej przekąski w ekspresowym czasie, która nie tylko pięknie wygląda, ale również jest zdrowa. Z tym przepisem poradzą sobie początkujący kucharze, a także najmłodsi domownicy. W dodatku ten przepis zawsze się udaje i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności. Dowiesz się z niego jak przygotować chia pudding, który ma idealną formę i smak. Ten deser jest tak pyszny, że przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także najmłodszym domownikom. To świetny pomysł na wartościową przekąskę, która kusi pięknym wyglądem i wspaniałym smakiem. Oprócz tego jest również niezwykle pożywny. Dostarcza sporo białka i zdrowych witamin. Głównie ze względu na duży udział chia, ale również dodatek mango. Mango jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Karotenoidy znajdujące się w mango działają przeciwnowotworowo. Mango jest źródłem kwasów fenolowych, które działają między innymi przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Alergeny w deserze chia z mango
Lista alergenów dla deseru chia z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze deseru chia z mango
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.