Deser bananowy

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bananowy deser w pucharkach
Deser bananowy
Deser bananowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Deser z galaretką i serkiem mascarpone sprawdzi się idealnie także dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
667 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mascarpone (250 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (400 g)
  • Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Galaretka - bananowa (70 g)
  • Cukier (100 g)
  • Biszkopty (300 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, czajnik, pucharki

Przepis na deser bananowy krok po kroku

Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Schłodź w lodówce.

W misce umieść mascarpone, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.

Dodaj cukier, sok z cytryny i połącz składniki.

Pucharki wyłóż biszkoptami.

Wyłóż na nie masę z serka mascarpone i jogurtu.

Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Ułóż banany na masie i zalej tężejącą galaretką.

Umieść w lodówce na około 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na deser bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat deseru bananowego

Deser bananowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Deser z dodatkiem galaretki podawać można na ciepło lub na zimno. Sprawdzony przepis będzie idealnym deserem dla dzieci i dorosłych. Przepis na deser bananowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, jogurt grecki, banany, galaretka bananowa, cukier, biszkopty, sok z cytryny.

Jak zrobić deser bananowy? Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Schłodź w lodówce. W misce umieść mascarpone, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Dodaj cukier, sok z cytryny i połącz składniki. Pucharki wyłóż biszkoptami. Wyłóż na nie masę z serka mascarpone i jogurtu. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ułóż banany na masie i zalej tężejącą galaretką. Umieść w lodówce na około 4-5 godzin.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując smaczny deser z dodatkiem bananów jest najlepszy jako dodatek do świeżo parzonej herbaty. Domowy deser jest bardzo kremowy i można go przygotować na bazie samego jogurtu. Pyszny deser można podać z dodatkiem innych owoców. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni.

Alergeny w deserze bananowym

Lista alergenów dla deseru bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze deseru bananowego

na 100g gotowej potrawy

Deser bananowy to słodki domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru. Deser nie powinien być spożywany przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Można go przygotować także w wersji mniej kalorycznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
222.41
667.22
Białko (g)
4.54
13.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
32.31
96.94
Węglowodany przyswajalne (g)
31.65
94.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.38
25.13
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
22.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
2.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
1.65
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.53
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.28
123.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
22.41
67.24
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.56
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.60
7.80
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.79
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.52
64.55
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.79
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
1.58
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.66
46.97
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.16
24.48
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
146.44
439.32
Potas (mg)
127.99
383.98
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.23
198.68
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.13
189.39
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.74
32.23
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.86
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.75
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru bananowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru bananowego

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jogurt grecki pełnotłusty
400 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
8.00
Za 400 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Galaretka
70 g
bananowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
35.00