Deser bananowy
- Mascarpone (250 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (400 g)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Galaretka - bananowa (70 g)
- Cukier (100 g)
- Biszkopty (300 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na deser bananowy krok po kroku
Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Schłodź w lodówce.
W misce umieść mascarpone, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
Dodaj cukier, sok z cytryny i połącz składniki.
Pucharki wyłóż biszkoptami.
Wyłóż na nie masę z serka mascarpone i jogurtu.
Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Ułóż banany na masie i zalej tężejącą galaretką.
Umieść w lodówce na około 4-5 godzin.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru bananowego
Deser bananowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Deser z dodatkiem galaretki podawać można na ciepło lub na zimno. Sprawdzony przepis będzie idealnym deserem dla dzieci i dorosłych. Przepis na deser bananowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, jogurt grecki, banany, galaretka bananowa, cukier, biszkopty, sok z cytryny.
Jak zrobić deser bananowy? Galaretkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Schłodź w lodówce. W misce umieść mascarpone, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Dodaj cukier, sok z cytryny i połącz składniki. Pucharki wyłóż biszkoptami. Wyłóż na nie masę z serka mascarpone i jogurtu. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ułóż banany na masie i zalej tężejącą galaretką. Umieść w lodówce na około 4-5 godzin.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.
Podsumowując smaczny deser z dodatkiem bananów jest najlepszy jako dodatek do świeżo parzonej herbaty. Domowy deser jest bardzo kremowy i można go przygotować na bazie samego jogurtu. Pyszny deser można podać z dodatkiem innych owoców. Deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni.
Alergeny w deserze bananowym
Lista alergenów dla deseru bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze deseru bananowego
Deser bananowy to słodki domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru. Deser nie powinien być spożywany przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Można go przygotować także w wersji mniej kalorycznej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.