Demi glace

Opublikowano: 05.05.2022 r., 13:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Demi glace podane z dodatkiem mięsa na białym talerzu.
Demi glace
Demi glace to wspaniała propozycja na pyszny sos do wielu potraw. Na jego bazie przygotowywać można również inne sosy, które osiągają mocniejszy aromat. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 1440 min
348 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Kości wołowe (2500 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy (300 g)
  • Seler naciowy (300 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne 3 szklanki (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na demi glace krok po kroku

Kości umieść na blasze wyłożonej papierem.

Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Pokrój seler naciowy.

Czosnek i cebulę przekrój na pół.

Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku.

Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje.

Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal.

Gotowanie powinno zająć około 48 godzin.

Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody.

Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje.

Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól.

Odparuj i przelej do słoiczków.

Jak oceniasz przepis na demi glace
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat demi glace

Demi glace to bardzo dobry pomysł na pyszny długo gotowany sos. Można go wykorzystywać na wiele sposobów jako dodatek do potraw lub bazę zup i sosów. Sos nie jest rodzajem dania na szybko. Można go przygotowywać z różnego rodzaju mięsa. Najbardziej popularny jest jednak ten z pieczonych kości wołowych. Przepis na demi glace jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kości wołowe, marchew, cebula, seler naciowy, seler korzeniowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czerwone wino, sól, pieprz.

Jak zrobić demi glace? Kości umieść na blasze wyłożonej papierem. Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Pokrój seler naciowy. Czosnek przekrój na pół. Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku. Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje. Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal. Gotowanie powinno zająć około 48 godzin. Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody. Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje. Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól. Odparuj i przelej do słoiczków.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując sos na bazie kości można przygotować także z kości wieprzowych. Najlepiej sprawdzą się kości z zawartością szpiku. Tradycyjny Francuski sos z wołowiny można przygotować także na bazie mięsa z kurczaka. Sos podać można do obiadu. Demi glace to bardzo aromatyczna baza do sosu. Sos jest dobry do spożycia po ugotowaniu. Można go przechowywać w słoiczku lub zamrozić.

Alergeny w demi glace

Lista alergenów dla demi glace przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze demi glace

na 100g gotowej potrawy

Demi glace to bardzo dobre źródło naturalnego kolagenu zawartego w kościach, z których przygotowuje się sos. Sos jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.

Szacunkowy indeks glikemiczny demi glace 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania demi glace

Koszt składników
108.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wołowe
2500 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 3
37.50
Za 2500 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Seler naciowy
300 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Wino czerwone wytrawne
750 g
3 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 750 g
Koszt składników
108.50