Przepis na demi glace krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kości umieść na blasze wyłożonej papierem.

Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Pokrój seler naciowy.

Czosnek i cebulę przekrój na pół.

Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku.

Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje.

Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal.

Gotowanie powinno zająć około 48 godzin.

Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody.

Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje.

Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól.

Odparuj i przelej do słoiczków.

Demi glace podane z dodatkiem mięsa na białym talerzu.
Demi glace
Koszt przygotowania dania
36.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
29

Demi glace - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o demi glace

Demi glace to bardzo dobry pomysł na pyszny długo gotowany sos. Można go wykorzystywać na wiele sposobów jako dodatek do potraw lub bazę zup i sosów. Sos nie jest rodzajem dania na szybko. Można go przygotowywać z różnego rodzaju mięsa. Najbardziej popularny jest jednak ten z pieczonych kości wołowych. Przepis na demi glace jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kości wołowe, marchew, cebula, seler naciowy, seler korzeniowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czerwone wino, sól, pieprz.

Jak zrobić demi glace? Kości umieść na blasze wyłożonej papierem. Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Pokrój seler naciowy. Czosnek przekrój na pół. Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku. Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje. Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal. Gotowanie powinno zająć około 48 godzin. Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody. Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje. Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól. Odparuj i przelej do słoiczków.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując sos na bazie kości można przygotować także z kości wieprzowych. Najlepiej sprawdzą się kości z zawartością szpiku. Tradycyjny Francuski sos z wołowiny można przygotować także na bazie mięsa z kurczaka. Sos podać można do obiadu. Demi glace to bardzo aromatyczna baza do sosu. Sos jest dobry do spożycia po ugotowaniu. Można go przechowywać w słoiczku lub zamrozić.

Wartości odżywcze demi glace

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny demi glace 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w demi glace

Lista alergenów dla demi glace przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na demi glace nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kości wołowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania demi glace

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kości wołowe
2500 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Seler naciowy
300 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Wino czerwone wytrawne
750 g
3 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 750 g
Jak oceniasz przepis na demi glace
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób