Demi glace
- Kości wołowe (2500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy (300 g)
- Seler naciowy (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Wino czerwone wytrawne - 3 szklanki (750 g)
Przepis na demi glace krok po kroku
Kości umieść na blasze wyłożonej papierem.
Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Pokrój seler naciowy.
Czosnek i cebulę przekrój na pół.
Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku.
Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje.
Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal.
Gotowanie powinno zająć około 48 godzin.
Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody.
Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje.
Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól.
Odparuj i przelej do słoiczków.
Więcej informacji na temat demi glace
Demi glace to bardzo dobry pomysł na pyszny długo gotowany sos. Można go wykorzystywać na wiele sposobów jako dodatek do potraw lub bazę zup i sosów. Sos nie jest rodzajem dania na szybko. Można go przygotowywać z różnego rodzaju mięsa. Najbardziej popularny jest jednak ten z pieczonych kości wołowych. Przepis na demi glace jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kości wołowe, marchew, cebula, seler naciowy, seler korzeniowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czerwone wino, sól, pieprz.
Jak zrobić demi glace? Kości umieść na blasze wyłożonej papierem. Obierz marchew i seler, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Pokrój seler naciowy. Czosnek przekrój na pół. Umieść kości i wszystkie warzywa w garnku. Wlej 3 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż sos odparuje. Dolej tą samą ilość wody i gotuj nadal. Gotowanie powinno zająć około 48 godzin. Do sosu należy zużyć 10-12 litrów wody. Dolewać należy ją, gdy poprzednia porcja odparuje. Na koniec dodaj do sosu wino, rozmaryn i sól. Odparuj i przelej do słoiczków.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Podsumowując sos na bazie kości można przygotować także z kości wieprzowych. Najlepiej sprawdzą się kości z zawartością szpiku. Tradycyjny Francuski sos z wołowiny można przygotować także na bazie mięsa z kurczaka. Sos podać można do obiadu. Demi glace to bardzo aromatyczna baza do sosu. Sos jest dobry do spożycia po ugotowaniu. Można go przechowywać w słoiczku lub zamrozić.
Alergeny w demi glace
Lista alergenów dla demi glace przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Seler naciowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze demi glace
Demi glace to bardzo dobre źródło naturalnego kolagenu zawartego w kościach, z których przygotowuje się sos. Sos jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.