Przepis na delikatny sos grzybowy z suszonych kurek krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek

Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły.

Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.

Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.

Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.

Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Koszt przygotowania dania
19.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o delikatnym sosie grzybowym z suszonych kurek

Pomysł na idealny obiad to sos kurkowy, który jest bardzo dobry. Ten przepis jest szybki do wykonania. Kurki w śmietanowo-grzybowym sosie są wręcz wspaniałe w smaku. Sos jest bardzo kremowy i delikatny. Będzie smakować naprawdę każdemu, ponieważ jest bardzo aksamitny. Ten sos jest idealny do delikatnych potraw. Sos kurkowy robi się ze śmietaną. Robiąc sos na śmietanie staje się on bardzo łagodny i dobry.

Taki sos grzybowy z suszonych kurek podawaj razem z grillowaną piersią z kurczaka lub indyka oraz z dodatkiem gotowanych na parze warzyw. Najlepiej smakuje razem z ziemniaczkami opiekanymi.

Wartości odżywcze delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
262.94 kcal
157.77 kcal
Białko
6.03 g
3.62 g

Węglowodany w delikatnym sosie grzybowym z suszonych kurek

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
11.04 g
6.63 g
Węglowodany przyswajalne
7.29 g
4.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.75 g
2.25 g
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
21.67 g
13.00 g
Tłuszcze nasycone
17.43 g
10.46 g
Tłuszcze nienasycone
4.23 g
2.54 g
Tłuszcze jednonasycone
3.74 g
2.24 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.30 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
40.29 mg
24.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
125.66 µg (mcg)
75.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.11 mg
1.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
124.23 µg (mcg)
74.54 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
16.20 µg (mcg)
9.72 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
113.38 mg
68.03 mg
Wapń
25.06 mg
15.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
0.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w delikatnym sosie grzybowym z suszonych kurek

Lista alergenów dla delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser topiony

Cena przygotowania delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Ser topiony
90 g
4.00
Za 130.0 g
Liczba opakowań 1
2.77
Za 90 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób