Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
- Masło klarowane (20 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Ser topiony (90 g)
Przepis na delikatny sos grzybowy z suszonych kurek krok po kroku
Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły.
Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.
Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.
Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek
Pomysł na idealny obiad to sos kurkowy, który jest bardzo dobry. Ten przepis jest szybki do wykonania. Kurki w śmietanowo-grzybowym sosie są wręcz wspaniałe w smaku. Sos jest bardzo kremowy i delikatny. Będzie smakować naprawdę każdemu, ponieważ jest bardzo aksamitny. Ten sos jest idealny do delikatnych potraw. Sos kurkowy robi się ze śmietaną. Robiąc sos na śmietanie staje się on bardzo łagodny i dobry.
Taki sos grzybowy z suszonych kurek podawaj razem z grillowaną piersią z kurczaka lub indyka oraz z dodatkiem gotowanych na parze warzyw. Najlepiej smakuje razem z ziemniaczkami opiekanymi.
Alergeny w delikatnym sosie grzybowym z suszonych kurek
Lista alergenów dla delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony
Wartości odżywcze delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.