Delikatna zupa rybna z dorsza z ziemniakami i koperkiem
- Dorsz filet (500 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Cebula (150 g)
- Marchewka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Ziemniaki młode (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
Przepis na delikatną zupę rybną z dorsza z ziemniakami i koperkiem krok po kroku
W garnku rozpuść połowę masła. Zagotuj bulion albo wodę w osobnym garnku.
Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Wszystkie warzywa podduś na maśle przez około 7 minut z dodatkiem soli.
Doda do podduszonych warzyw ugotowany bulion. Gotuj warzywa w bulionie do miękkości - około 30 minut.
Rybę pokrój w podłużne paski. Drugą połowę masła rozpuść na patelni i kawałki ryby podsmażaj około 5 minut na złoty kolor.
Zarumienionego dorsza dodaj do zupy. Gotuj zupę przez około 5 minut. Zupa nie powinna wrzeć.
3 łyżki zimnej wody połącz z mąką i śmietanką. Musisz wszystko dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek.
Do zupy dodaj mąkę ze śmietanką i wodą. Bardzo dokładnie wymieszaj. Gotuj zupę jeszcze maksymalnie 5 minut. Dopraw.
Gotową zupę wymiesza z koperkiem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat delikatne zupy rybnej z dorsza z ziemniakami i koperkiem
Wspaniała zupa rybna z dorsza z ziemniakami jest niezwykle delikatna w smaku. Jest wprost idealnym posiłkiem dla dzieci. Pyszne ziemniaczki, mięso z fileta z dorsza, warzywa, śmietanka i koperek to składniki na najlepszą zupę dla całej rodziny.
Dodatek śmietanki i koperku podkreśla aksamitność fileta z dorsza. Zupa jest łagodna w smaku, dlatego będzie świetną propozycją zarówno dla najmłodszych jak i starszych osób. Gdy zrobisz zupę z ziemniakami zapewnisz sytość po posiłku oraz sporą dawkę potasu. Pycha!
Alergeny w delikatnej zupie rybnej z dorsza z ziemniakami i koperkiem
Lista alergenów dla delikatne zupy rybnej z dorsza z ziemniakami i koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze delikatne zupy rybnej z dorsza z ziemniakami i koperkiem
Zupa zagęszczana mąką i śmietanką to sposób gotowania, który jest dosyć kaloryczny. Lepszym wyjściem byłoby pominięcie dodawania mąki lub zastąpienie mąki pszennej mąką pełnoziarnistą.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.